Kultúra

2016.06.29. 20:31

Gyermekeknek írt verseket az Országgyűlés alelnöke

Színitanoda címmel jelent meg a 87. Ünnepi Könyvhétre Lezsák Sándor költő, író legújabb kötete. A könyv harminchárom gyermekeknek szóló verset tartalmaz – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Vajda Piroska

A Magyar Országgyűlés alelnöke elmondta: évtizedek óta formálódtak benne a gyermekversek, a kiadásukra gyermekei, valamint Bedő György és Szalai Katalin, a Kairosz Kiadó alapítója és szerkesztője is ösztönözték.
A most megjelent kötet rímeivel, ritmusaival közös szavalásra, játékos mozgásra, szerepjátékokra bíztatja a kisebb és nagyobb gyermekeket. A politikus rámutatott: a kötet címválasztása arra utal, hogy lakiteleki általános iskolában éveken át diákszínjátszó csoportot szervezett és színdarabokat is rendezett. – A helyzetgyakorlatok, a képzelős játékok, a jellemeket bemutató mozdulatok emléke is jelen van ebben a verskötetben – fogalmazott az egykori pedagógus.

– Minden nap, óra, új és új élményt, kudarcot, feladatot ad. Probléma nincs, csak feladat. Az pedig bőven. Családban, Parlamentben, népfőiskolán, választókerületben. Amit az egyik helyen nem tudok megoldani, próbálom a másik helyen. Az elmúlt évtizedekben és ma is. Végül marad az írás, a vers vagy a drámai szöveg. Ez nem idő kérdése, hanem így teljes az életem – tette hozzá Lezsák Sándor.

Beszélt arról is, hogy jelenleg egy esszéköteten dolgozik, azt követően pedig egy drámakötete jelenik meg. – Ebben új drámám és drámaszöveteim is szerepelnek, kiegészítve a 80 vödör levegő című tragikomédiával. Mindezt a 81. vödör levegő reményében teszem – fűzte hozzá a honatya.
A Színitanoda című gyermekverskötet rajzillusztrációit Létai Márton grafikus készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!