Közélet

2016.06.27. 14:54

Nevelőszülős családok találkoztak

Több mint ezer gyermek él a megyében nevelőszülős gondozásban: a nevelőszülők száma közel 350 fő. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által rendezett I. Bács-Kiskun megyei Nevelőszülős Családok Találkozóján több száz nevelőszülős családnak nyílt lehetősége tapasztalatokat cserélni egymással.

Koós Kata

Közel félezren vettek részt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által szervezett I. Bács-Kiskun megyei Nevelőszülős Családok Találkozóján a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban szombaton.
– Nagy örömünkre teljes Bács-Kiskun megye területéről érkeztek nevelőszülős családok. Fontosnak tartjuk, hogy időről időre biztosítsunk számukra olyan programokat, melyek során találkozhatnak, tapasztalatokat cserélhetnek, vagy tanácsokat kérhetnek egymástól. Megyei szinten ez az első ilyen találkozó, de biztosan nem az utolsó – közölte András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató helyettese.

A nevelőszülős családokat egész napon át szabadtéri programokkal várták a szervezők: a gyermekek különböző vetélkedőkön mérhették össze ügyességüket, a szülők pedig közös főzés során oszthatták meg egymással személyes élményeiket. 

A főigazgató helyettes elmondta: a megyében igen nagy számú, közel 1100 gyermek van jelenleg nevelőszülős gondozásba helyezve. – Ahhoz, hogy valaki nevelőszülő lehessen, komoly jogszabályi feltételeknek kell eleget tennie. Minimum 24 évesnek kell lenni, és a jelentkezőnek megfelelő lakáskörülményekkel kell rendelkeznie. Valamint szükséges hozzá a teljes körű büntetlen előélet, illetve pszichológiailag is egy érett, egészséges személyiség kell, hogy legyen. A nevelőszülővé válás alapvetően egy javaslattétellel kezdődik, hogy az imént felsorolt feltételeknek eleget tesz a jelentkező. Ezt a javaslattételt mindig szakemberi team végzi egy személyes elbeszélgetést követően. Ezek után a jelentkezőnek egy képzésen kell részt vennie – fogalmazott.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Benkó-szabadidőközpontban rendezték meg az első megyebeli nevelőszülős családok találkozóját
[/caption]

A tanfolyam egy 28 órás döntés-előkészítésből és egy 32 órás felkészítő tréningből áll össze. - A döntés-előkészítés óráin trénerek és a szolgáltató már aktív nevelőszülői osztják meg személyes tapasztalataikat a nevelőszülőség szép és nehezebb oldaláról. A tényleges felkészítő tréning során pedig jogi, pedagógiai, pszichológiai és társadalomtudományi ismereteket szereznek a jelentkezők – fogalmazott András Katalin.
– Azt gondolom, hogy az egyik legnagyszerűbb és legfelemelőbb hivatásvállalás, mikor családból kiemelt, rászoruló gyermekeket befogad valaki a saját családjába, és ott gondoskodik róluk. Ugyanakkor ez egy átmeneti gondoskodás: a gyermek csak addig marad a rendszerben a nevelőszülőnél, míg a hosszú távú sorsát nem rendezzük – mondta a főigazgató helyettes. – Az elsődleges cél mindig, hogy visszakerüljön a saját családjába, ha megszűntek azok az okok, amelyek miatt kiemelték. Ezt hívjuk hazagondozásnak. Amennyiben erre nincs lehetőség, és a vér szerinti család lemond róla, elengedi a gyermek kezét, akkor viszont új, örökbefogadó családot kell találni neki – tette hozzá.
Közölte: a sorsrendezés időszakának hossza nagyon változó. Akad gyermek, aki mindössze 2-3 hónapot tölt gondozásban, de vannak, akik a nevelőszülőnél nőnek fel, nála lesznek utógondozottak, tőle mennek férjhez vagy éppen nősülnek meg. - Ez pszichológiailag nagyon komoly megterhelés lehet mindkét félnek, azonban több szakpszichológusunk áll folyamatosan mind a nevelőszülők mind a gyerekek rendelkezésére a megyében – mondta.

A jogszabályok maximum 5-6 gyermek gondozását engedélyezik nevelőcsaládonként, attól függően, hogy mennyi saját gyermeke van a nevelőszülőknek. – A nevelőszülő lakáskörülményei és élethelyzete nagyban befolyásolják ezt a számot. Egy esetben íródhat felül ez az úgynevezett maximalizált létszám: ha testvérekről van szó. Minden esetben arra törekszünk, hogy őket ne kelljen szétválasztani – közölte.
2014 január 1-től a nevelőszülők foglalkozási jogviszonyban végzik tevékenységüket. – Ez nem egy klasszikus munkaviszony, a díjazásuk a nevelőszülői tevékenységtől és a nevelt gyermekek létszámától függ, több részből áll össze. Ha számokban gondolkodunk: 3 nevelt gyermek esetében éri el körülbelül a minimálbért a díjazásuk – fejtette ki a főigazgató helyettes.

Míg a megyében jelenleg 1100 gyermek él nevelőszülős gondozásban, a nevelőszülők száma 350 fő körül van. – Folyamatosan keresünk új nevelőszülőket, mert a gyermekek létszáma viszonylag stabil. Mindig szükségünk van utánpótlásra, hogy a nehezebb sorsú gyermekek a vér szerinti családjukból kiemelve bár, de mégis otthonos és családias körülmények között tölthessék életük ezen átmeneti időszakát – mondta. Nevelőszülőnek jelentkezni a [email protected] címen lehet.  

Van választási lehetőség

Amennyiben van arra lehetőség, hogy a nevelőszülők a gondozás előtt megismerkedjenek a gyermekkel, bármelyik fél nemet mondhat a másikra, ha úgy érzi, valamilyen okból nem működne az együttélés. - Volt már olyan nagyobb gyermekünk, aki azt mondta: nagyon kedvesek és szimpatikusak a nevelőszülők, de tanyán élnek, a lány pedig addig nagyvárosban lakott. Úgy érezte, nem tudná elfogadni és megszokni a környezetet. Kerestünk is neki más gondozási helyet – árulta el András Katalin, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató helyettese.

„Magukkal visznek egy darabot a szívünkből”

Borbély Attiláné immár 10 éve tevékenykedik nevelőszülőként, ez idő alatt 3 gyermeket gondozott már haza. Jelenleg 6 befogadott gyermekről gondoskodik két örökbefogadott gyermeke mellett.
 - A férjemmel nem lehetett gyermekünk, de mindenképp nagy családot szerettünk volna. Az örökbefogadás mellett döntöttünk, melynek során megismerkedtünk egy nevelőszülővel. Sokat beszélgettünk. Majd sokáig gondolkodtunk a dolgon, de meghoztuk a döntést: itt a lehetőség, tudunk segíteni olyan gyerekeken, akik nem nevelkedhetnek a saját családjukban. Belevágtunk. Így azt a rengeteg szeretet, ami bennünk volt, át tudtuk adni. Azóta is nagyon örülünk, hogy annak idején nekifogtunk, ugyanis nemcsak mi adtunk, de kaptunk is mérhetetlen sok szeretet – közölte. Elmondta: nem tagadja, természetesen akadnak nehézségek.  - Szerintem minden családban vannak nehezebb időszakok. Borzasztó nagy türelem és szeretet kell a nevelőszülőséghez, de nagyon megéri, és mindig van hova fordulni, ha segítség kell. Aki pedig azt mondja, nem fáj a szíve hazagondozáskor, az nem mond igazat. Mikor nálunk töltenek el éveket, akarva- akaratlanul hozzánk nőnek. Ragaszkodnak hozzánk, és mi is hozzájuk, de tudtuk, mit vállalunk. Tudni kell elengedni őket, még ha a szívünkből magukkal is visznek egy darabot – fogalmazott a nevelőszülő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!