Közélet

2016.06.27. 14:32

Szeretve és szeretettel búcsúztak

Verssel és énekszóval, sok nevetéssel, itt-ott könnycseppekkel telt nyugdíjba készülő pedagógusok búcsúztató ünnepsége a dunapataji általános iskolában.

Popovics Zsuzsanna

Három kollégától búcsúzunk, az utolsó „nagy generáció” még aktív tagjaitól – kezdte ünnepi beszédét Szabó László, a Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI igazgatója. Előtte az iskola növendékei verssel, énekkel, fuvolaszóval köszöntötték az ünnepelteket. Az elköszönő kollégákat néhány mondattal, de annál frappánsabban búcsúztatta az intézményvezető.

Szabó László szavait idézzük:
– Balla Pál Dunapatajon született, itt végezte az általános iskolát, ebben az épületben kezdte pedagógusi pályáját. Szegeden szerzett matematika-fizika szakos tanári oklevelet. Pál apostol gondolatait kölcsön véve: a tanári munka nemes harcát megharcolta, a pályán a futást elvégezte, és nyugodtan hozzátehetjük: a hitet minden időben megtartotta. A hit átvitt értelmében is megtartatott: hűsége szülőfalujához, iskolájához, a pataji gyerekekhez.

Az ünnepelt elárulta: gyerekkorától kezdve a katedrára készült. Kisiskolásként házi feladatul kapta, hogy írjon fogalmazást arról, mi lesz, ha nagy lesz. Íme a dolgozata: „Ha nagy leszek, számtantanár leszek”. Élete során többször csábították máshová, kínálkoztak más lehetőségek, de a hite mindvégig a tanári pályán tartotta. A nyugdíjas évekre azt tervezi, hogy odahaza kertészkedik, a világ dolgairól naponta tájékozódik a Petőfi Népéből, és vasárnaponként eljár a templomba.

– Toldi Jánosné Hős Zsófia Szalkszentmártonban született, kunszentmiklóson érettségizett, Szegeden szerzett magyar-orosz szakos tanári oklevelet. Negyven éve tanít a dunapataji iskolában. Bölcs derűvel, őszinte odafordulással viseltetett mind tanítványai, mind kollégái iránt. A mai napon vele mondhatjuk Ady szavait: „Bár zord a harc: megéri a világ.”
Zsófia elárulta kollégáinak, hogy gyerekkorában balett-táncos szeretett volna lenni. Pedagógus lett, de sosem bánta meg. Jó tanáccsal is szolgált: „A gondok és kudarcok megtanítanak harcolni, küzdeni. Segítenek felismerni az élet fontos dolgait, és rámutatnak arra, ami valójában lényegtelen.” Lapunknak elmondta: nyugdíjasként szeretné végül utolérni magát, annyit olvasni, amennyire eddig sosem volt ideje, elmélyíteni nyelvtudását, és szeretni az unokáját.

– Kopasz Gáborné Petike Zsuzsanna Dávodon született, Baján érettségizett, tanítói oklevelét is ott szerezte. Negyven éve tanít a dunapataji iskolában. Életében-munkájában azt az értékrendet tartotta zsinórmértéknek, amelyet Így fogalmazott meg Kazinczy: „Jót, jól, és ebben áll a titok.” Ez az értékrend teremtett hidat a hagyományok és a mai gyerekek között.
Szerettem a gyerekek között lenni – fogalmazott Zsuzsanna. A pedagógusi pályán megtanultam, hogy a mosoly a legegyenesebb út két ember között. És azt is, hogy a szétosztott szeretet visszatalál, ezért soha el nem fogy. Íme a példa: 14 évig járta a környék óvodáit a növendékei által előadott Gergely-járással. Ezt most emlékkönyvvel köszönte meg számára a gédrelaki általános iskola, valamint dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Terveiről szólva boldogan tette közhírré, hogy hamarosan nagymama lesz.

Popovics Zsuzsanna -->

Címkék#Dunapataj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!