Kék hírek, bulvár

2016.06.25. 09:26

Új tűzoltóautót kaptak a félegyházi lánglovagok

Modern, minden igényt kielégítő új járművel gazdagodott a kiskunfélegyházi tűzoltóság. A magyar gyártmányú több mint 100 millió forint értékű Rába típusú tűzoltóautót pénteken ünnepélyes keretek között vehették birtokba a lánglovagok.

Vajda Piroska

– A mai nap a biztonság ünnepe. A biztonság tág fogalom, de talán a legfontosabb érték a mindennapi életünkben – fogalmazott az új tűzoltófecskendő átadásán dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: Mi tűzoltók arra tettünk esküt, hogy a legjobb tudásunk szerint megóvjuk az emberek testi épségét és vagyontárgyaikat. A tűzoltók hivatása olyan, ami puszta kézzel nem végezhető, mindig szükségünk van a kor színvonalnak megfelelő technikai eszközökre. Magyarországon folyamatos a katasztrófavédelem technikai megújítása. Itt Kiskunfélegyházán is olyan új tűzoltó gépjármű áll csatasorban, ami több szempontból is figyelemre méltó. Az egyik legfontosabb szempont, hogy új. Értéke meghaladja a 100 millió forintot. És ami nagyon fontos, hogy magyar gyártmány, a hazai tűzoltófecskendő gyártás ugyanis reneszánszát éli – mondta a megyei igazgató.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Vajda Piroska
[/caption]

– Nagy öröm számunkra, hogy nem csak Kiskunfélegyháza, hanem az egész régió gazdagodott az új fecskendővel. Külön öröm, hogy az új, modern eszköz a tűzoltók biztonságát is jobban garantálja a jövőben. Mert, ha a tűzoltók biztonsága nem megfelelő, akkor ők sem tudnak megfelelően gondoskodni a félegyháziak és a környékbeliek biztonságáról – hangsúlyozta Csányi József polgármester.

– Az új autó a tűzoltók mindennapi munkáját segíti. Biztosítja, hogy szakszerűen és hatékonyan vegyenek részt a kivonulásokon – nyilatkozta Marozsi András a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség igazgatója, aki szintén a legfontosabb közösségi értékek közé sorolta a biztonságot. Mint mondta: a most átadott jármű is a közbiztonság elősegítését szolgálja.

– A kiskunfélegyházi tűzoltóság 123 éve alakult. Az elmúlt évek során folyamatosan fejlődött. Ennek a fejlődésnek meghatározó mérföldköve az új Rába tűzoltófecskendő érkezése. Tűzoltóságunk gépjárműparkja 2015-ben elérte a 18 évet, ezért nagy öröm számunkra, hogy átvehettük a megújuló magyar tűzoltógépjármű gyártás új gyermekét – fűzte hozzá a pénteki átadáson Leiz Gábor kiskunfélegyházi tűzoltóparancsnok. Elmondta: a világszínvonalú járművet magyar mérnökök fejlesztették, magyar emberek keze munkáját dicséri. Az új tűzoltójárművel a katasztrófavédelem képes a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legnagyobb kapacitással a káresetek helyszínére érkezni. Beavatkozásunk még hatékonyabbá válhat. Az új jármű 4000 liter vizet, 400 liter habképző anyagot tud szállítani, tömege 16 tonna és 105 kilométeres sebességgel halad. A legfontosabb feladatunk, hogy az év minden napján, működési körzetünkben mintegy 50 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát biztosítsuk. Az új fecskendővel ez a feladat könnyebbé vált – hangsúlyozta Leiz Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!