Közélet

2016.06.24. 17:45

Kiskunhalas nem kér a migránsokból

A város önkormányzata csütörtöki rendkívüli ülésén döntött: határozatban kéri a kormányt, hogy a településen kialakított migrációs objektumokat mielőbb zárják be.

T. K.

Váratlanul hívott össze rendkívüli képviselő-testületi ülést Fülöp Róbert polgármester, ahol arról a négy, migrációs feladatokat ellátó objektumról esett szó, amik a városban működnek. A település vezetése korábban folyamatosan kiállt a kormány mellett a migrációs válság kezelésében, mint fogalmaztak: „tűrte és támogatta a maga eszközeivel a zárt és őrzött létesítmények megnyitását”.

A városlakókat azonban félelemmel töltötték el a múlt évi események, és a Szegedi úti őrzött szállóban idén is tapasztalt lázongások miatt továbbra is aggódnak. A rendkívüli ülés összehívását ez is indokolta.
A Szegedi úti, volt tüzérlaktanyában kialakított őrzött befogadó központ létrehozásához a városnak amúgy sem volt lényegében beleszólási lehetősége. A halasi telephely kialakítását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal végezte. A városvezetés korábban még úgy nyilatkozott, hogy a beruházás munkahelyteremtéssel járhat, ami sok halasinak jelenthet elhelyezkedési lehetőséget.

A városban három helyszínen – Szegedi út, Fazekas utca, Kárpát utca -, összesen négy, migrációs feladatokat ellátó objektum működik. Most a képviselő-testület egyhangúan támogatta a határozati javaslatot, miszerint kérik az említett objektumok mielőbbi bezárását a kormánytól. Továbbá kérték, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások az objektumok későbbi hasznosításáról.

A döntést követően Farkas Dániel alpolgármester úgy nyilatkozott: „a város képviselő-testülete továbbra is elutasítja az Európai Unió által Magyarországra erőltetett betelepítési kvótát.”

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Farkas Dániel alpolgármester
[/caption]

– Egy évvel ezelőtt kezdődött az a migrációs válság, amelynek a kezelésében őszintén állt Kiskunhalas önkormányzata Magyarország kormánya mellé, amely az EU-ban egyedüliként hozott határozott és eredményes döntéseket az illegális migrációval kapcsolatosan. Azóta eltelt egy év és úgy ítéltük meg, hogy az önkormányzat által adott támogatást felül kell vizsgálni, mert mára új helyzet teremtődött. Az Európai Uniónak eddig minden kísérlete megbukott a migránsválság kezelésére, ám az hosszútávon az semmiképpen sem fogadható el, hogy Kiskunhalas ekkora részt vállaljon a feladatokból – mondta el az önkormányzati döntésről Farkas Dániel.

 

T. K. Farkas Dániel alpolgármester -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!