Közélet

2016.06.24. 17:33

Repülők, tankok, anyahajók készülnek a könyvtárban

Tavasz óta működik makettszakkör a szabadszállási városi könyvtárban, Dorogi Kálmán vezetésével. Népszerű a modellépítés, a fiúk ezer kérdéssel bombázzák oktatójukat.

Popovics Zsuzsanna

Ott jártunkkor egy tucat doboz, megannyi eszköz kerül elő, majd szinte megáll az idő, és mindenki belemélyed saját elfoglaltságába. A szakkörösök különböző készletekkel dolgoznak, ki egyszerűbb, ki összetettebb modellt igyekszik minél precízebben összerakni. Minden munkafolyamat aprólékos, sok türelmet kíván. Szikézés, illesztés, ragasztás, festés – mindenki más-más fázisnál tart, így Dorogi Kálmán szakkörvezetőnek ezer felé oszlik a figyelme. Azt mondja, azért foglalkozik a gyerekekkel, mert ilyen idős korában neki nem volt segítsége, mindent magának kellett kitapasztalnia.

– Eleinte nem voltam elég kitartó. 7-8 éves lehettem, amikor először belekezdtem egy makett megépítésébe, de hamar feladtam. Később öcsém vásárolt egy készletet, de eltört a keze. Így rám maradt az összerakás. Ezt már sikerült megépíteni, és azóta ez a szenvedélyem – meséli Kálmán. – A mostani gyerekeknek is van türelme a modellezéshez, apró ujjaikkal ügyesen bánnak az egészen apró alkatrészekkel is. Mindegyik gyerek az első készletét rakja össze, így abban maradtunk, hogy most még mindent megkérdeznek. Ők is arra törekszenek, hogy ne vétsenek helyrehozhatatlan hibát.

A készleteket profi makettezők ajánlották fel a szakkörösök számára. Kálmán a világhálón tett közzé egy felhívást, ennek kapcsán érkeztek a felajánlások a jövő makettező generációja számára.

– Egy vérbeli makettező mindenfélét összevásárol, annak reményében, hogy majd, ha lesz rá ideje, milyen jó lesz vele foglalkozni. Aztán másként alakul az élet, és dobozban maradnak a készletek. Nekem is van otthon annyi, hogy jutott ide is belőle. Az 50-60 éves makettezők pedig pláne úgy vannak vele, hogy amit eddig nem építettek meg, azt valószínűleg ezután sem fogják. Ezért inkább ideadták a fiataloknak, hogy legyen min tanulniuk, gyakorolniuk – fűzi hozzá Kálmán.

Itt már fogytán a türelem, minden irányból záporoznak a kérdések: innen vágjam? ide tegyem? hogy fessem? Meglódul a munka, a sík lapokból alkatrészek, az apró darabkákból térbeli alakzatok lesznek.

Kálmán a szakkör végén jut ismét levegőhöz. Mint meséli, legelőször egy MIG 29-es repülőmodellt rakott össze. A festetlen repülő nem volt az igazi, de egy vasútmodellező tanácsára vásárolt megfelelő festéket, és tökéletesítette művét. Hamar megvette a következő készletet, amit újabb és újabb követett. Közel tíz év alatt eddig mintegy százötven makettet készített el, jó néhány félkészen várja a folytatást. Nem kevés időt igényel ez a hobbi. Egy-egy makettek összeépítése több napig vagy akár több hónapig is eltart. Távlati terve, hogy bemutatkozzon a Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület szervezte Makett Kiállításon és Versenyén, amit 20 éve rendeznek, és az európai makettezők egyik kiemelkedő eseménye. Másik nagy álma, hogy eljusson a Moszkva melletti kubinkai tank múzeumba, ahol az összes orosz harcjármű megtekinthető.

Júliusban, októberben is kiállítás

Elkészült modelljeiből Kálmánnak volt már kiállítása Ágasegyházán, Fülöpszálláson, legutóbb 2 éve Szabadszálláson. Legközelebb július 8-án vonultatja fel harci járműveit, majd október 23-án a teljes „repertoárját” bemutatja a városban. Ekkor már a szakkörös gyerek munkáit is láthatja a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!