Kultúra

2016.06.23. 18:19

Együtt énekel négy város kórusa

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Regionális Kórustalálkozót, melynek házigazdája idén a kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar. Június 25-én 10 órától öt kórus műsorát hallgathatják meg a zenebarátok a Református iskola dísztermében.

Sebestyén Hajnalka

Az amatőr kórusok életében fontos állomás minden évben a kórustalálkozó, mely lehetőséget nyújt számukra a méltó és színvonalas fellépésre. A Kodály Zoltán Vegyeskar mellett az Izsáki, a Kiskunhalasi és a Lajosmizsei városi kórus az állandó fellépője a találkozónak. A fellépők köre idén kibővül egy vendéggel, a Kecskeméti Vég Mihály kórussal – tudtuk meg Simon Istvántól, a vegyeskart működtető alapítvány elnökétől.
A rendezvény díszvendége dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke lesz. A találkozón minden kórus előadja saját műsorát, de ezen kívül a kórusok közös előadással is készülnek, a rendezvény elején és végén Kodály műveket énekelnek el. A Kodály Vegyeskar saját műsorában Kodály, Bartók, Bárdos Lajos művek csendülnek majd fel.

A házigazda Kodály Zoltán Vegyeskar idén ünnepli fennállásának 128. évfordulóját. A nagy tradíció ellenére évről-évre szerényebb a létszámuk, a régi tagok sajnos megöregedtek és kevés az utánpótlás. Jelenleg 25-en vannak, ha továbbra sem lesznek újabb tagok, néhány éven belül már csak kamarakórusként működhetnek tovább.

A fogyatkozó létszám ellenére műsoruk magas színvonalú, minden héten próbálnak. Számos rendezvényen fellépnek, közönségük elsősorban az érettebb korosztályból kerül ki. Éppen ezért ebben az évben egy új kezdeményezést indítottak útjára. A városban lévő valamennyi nyugdíjas klubba ellátogatnak, ahol nyilvános próbát tartanak. A Kodály Matiné elnevezésű programjuk több szempontból is előnyös. Egyrészt a tagok kötetlenebb környezetben léphetnek fel, elmarad a rendezvényeken a színpadra lépés előtti feszültség. Másrészt személyesen találkozhatnak a közönséggel, további inspirálást adva szakmai munkájukhoz. Harmadsorban rátalálhatnak újabb tagokra.

Eddig hat klubot tagjai hallgathatták meg műsorukat, mindenhol nagy sikert arattak. A kedves fogadtatást követően Dr. Csorbainé Bakosi Zsuzsanna karnagy bemutatja a vegyeskart, majd következik a műsor. A kihelyezett próbák része még a kvíz játék, melynek kérdéssora elsősorban a Kodály életéből merít. A legjobbak mindenhol könyvjutalomban részesülnek. A Kodály Matiné a nyáron is folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!