Kultúra

2016.05.25. 20:18

Emlékmű a lengyel repülősöknek

1944 augusztusában egy angol felségjelű, de lengyel személyzetű szállítórepülőt lőttek le a németek, a gép Lajosmizse mellett zuhant le. Szerdán avatták fel a hét áldozat tiszteletére emelt emlékművet a város főterén.

H. I.

A JN-895 (GR „B”) jelzésű Handley Page Halifax típusú repülőgép fedélzetén hét fiatal lengyel őrmesterrel zuhant le. A 27 éves Józef Woroch pilóta, a 23 éves Jan Kantowski bombázótiszt, a 23 éves Włodzimierz Augustyn navigátor, a 22 éves Ludwik Wantulok rádiós, a 23 éves Alfred Szmigielski műszerész, a 31 éves Bronisław Kłosowski lövész és a 27 éves Rudolf Majewski lövész tartózkodott rajta. 1944. augusztus 26-án éjjel szálltak fel Olaszországban, hogy Magyarországon is átrepülve a varsói felkelés résztvevőinek szállítsanak és dobjanak le lőszert és élelmet. Budapesttől délre a Halifaxot üldözőbe vette egy német Messerschmitt vadászgép és egészen alacsony magasságban, Lajosmizse község fölött lelőtte. A repülőgép lángba borult, felrobbant és tűzcsóvát húzva maga után a Ceglédi út mellett becsapódott. A roncsok közül öt, a roncs mellől kettő katonát emeltek ki.

A lajosmizsei önkormányzatot dr. Biernacki Karol szegedi konzul kereste meg azzal, hogy a Lengyel Harc és Mártíromság Emléket Őrző Tanácsa (ROPWIM) emlékművet állíttatna a repülőgép áldozatai tiszteletére. A helyi képviselők támogatták is mindezt,  és a város költségvetéséből 1 millió forintot biztosítottak az alapozási munkálatokra. A tragédia helyszínétől nem messze, a Szabadság téren felállított, repülőgépekből álló légi köteléket megjelenítő emlékmű Brzózka Marek alkotása. Magyarország légterében lelőtt és hősi halált halt lengyel pilótáknak hasonló mementót emeltek korábban már Ruzsán, Szentesen és Bácsbokodon is.

A  szerdai avatóünnepségen az esős idő ellenére több száz lajosmizsei vett részt. Beszédet mondott Antoni Macierewicz lengyel és Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, valamint Basky András lajosmizsei polgármester és Adrzej Kunert, a (ROPWIM)  elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Hraskó István
[/caption]

Légihíd ívelt át Magyarország fölött

Az 1944. augusztus elsején kitört varsói felkelés támogatására és az utánpótlás biztosítására a szövetséges hadseregek egy légihidat építettek ki, amelyben jelentős szerepet kapott az „1586. Különleges Rendeltetésű Repülő Alakulat”, melynek repülőgépei angolok, a személyzet tagjai lengyelek voltak. Az alakulat katonái 1944 augusztusában és szeptemberében szinte minden éjjel több szállítórepülővel indultak Olaszországból - Magyarországon is átrepülve - Varsó felé.

Címkék#lajosmizse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!