Kultúra

2016.05.25. 18:41

Orbán-napi borünnep 36. alkalommal a pincefaluban

Szombaton ítélkezhetnek a hajósi szőlészek-borászok, hogy borral öntözik-e Szent Orbán szobát, vagy pedig megvesszőzik.

Tapodi Kálmán

Az idei termést jórészét letaroló fagyok miatt, biztosan akadnak, akik utóbbit javasolnák, de általában inkább a legjobb boraiak szoborra locsolásával igyekeznek a védőszentjük kegyeiben járni a gazdák.
Az idei hajósi Orbán Napi Borünnep leglátványosabb eseményeire: a borlovagrendek felvonulására, a borlovagok avatására és a hegyközségi borverseny eredményhirdetésére ezúttal nem vasárnap, hanem szombaton kerül sor a pincefaluban.

A rendezvénysorozat már pénteken megkezdődik a Cabernet Fogadóban, ahol 17 órától Mód László és Simon András tart előadást a borvidékek Szent Orbán kultuszáról. A szombati programok 14 órakor kezdődnek az Orbán-napi borverseny eredményhirdetésével, amit borlovagok ünnepélyes felvonulása követ. A nagyszínpadon ezután tartják a 36. borünnep ünnepélyes megnyitóját, melynek keretében felavatják a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend új lovagjait.

Koncertek, bemutatók, kirakodók és természetesen nyitott pincék is várják a vendégeket. Az alföldi borokat is megsüvegelő Belga együttes koncertje 21 órakor kezdődik, majd utcabál zárja a napot.

Vasárnap délelőtt 10 órától a Hirrlingen téren a Bab Társulat: Fenevadak az utcán óriásbábos előadására várják az érdeklődőket. A nagyszínpadon kora délután a Bussenből érkezett Frohsinn Reutlingendorfi fúvószenekar mutatja be műsorát. Később fellépnek a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület csoportjai. A kisszínpadon Posztobányi László bor-, és pálinkadalokat ad elő.

A nagyszínpadon a Cimbaliband együttes koncertjét követően, 20 órától a Balkán Fanatik fellépése zárja a bornapokat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!