Közélet

2016.05.23. 19:49

Leaszfaltozták a Dugovics és a Corvina utcákat is

A kormány által biztosított 4 milliárd forintból idén 45 utcában építenek új utat Kecskeméten lakossági önerős együttműködés keretében. 15 már kész van, hétfőn adták át a Dugovics és a Corvina utcákat a Hunyadivárosban.

Hraskó István

Üres söröshordót gurítottak végig hétfő délután a hunyadivárosi Dugovics és a Corvina utcákon, de a jólértesültek szerint a tartalom sem veszett kárba, ami így is van rendjén, tekintettel a végre beköszöntő nyári melegre és az ünneplésre. Van okuk az örömre a két utca lakóinak, hiszen hét-nyolc éve kezdték el befizetni az útépítéshez szükséges lakossági hozzájárulásokat, és azóta (vagy még sokkal hosszabb ideje) vártak az aszfaltburkolatra. Bár az erre közlekedők nyilván már az elmúlt napokban sem hagyták kihasználatlanul a simább gurulási lehetőséget, hétfőn hivatalosan is átadták az utcákat, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Pászti András önkormányzati képviselő részvételével. A szalagátvágáshoz a Mátyás Király Citerazenekar szolgáltatott zenei aláfestést.

A Dugovics utcában 143 méter, a Corvina utcában pedig 175 méter hosszúságban, és mindkét helyszínen 4,5 méter szélességben aszfaltoztak, emellett szegélyeket és zárt csapadékcsatornákat is építettek a kivitelezők. A Dugovics utcában 49 millió forintból, a Corvinában 35 millió forintból jött ki a burkolat. Összesen 21 ingatlan vált így könnyebben megközelíthetővé. Az önkormányzat kérdésünkre közölte: a lakossági hozzájárulás mértéke 2 százalék (Dugovics) és 5 százalék (Corvina) volt.

Idén 45 utcában építenek új utat Kecskeméten lakossági önerős együttműködés keretében, összesen 18 kilométer hosszúságban. Minderre a megyeszékhelynek 4 milliárd forintot biztosít a kormány. Eddig a hétfőn átadott két utcával együtt 15 van kész, burkolat-felújítást és földút-stabilizációt három-három helyszínen végeztek.

Pászti András lapunknak kiemelte: a Hunyadivárosban a Kaffka Margit utcában megépítik az eddig burkolatlan 200 méteres szakaszt, felújítják a már szilárd burkolatú részt, és épül itt gyalog-kerékpárút is. Őszre elkészülhet a városrészben a többi önerős utca aszfaltozása, így a Gerecse, a Bérc, a Lovag és a Gyenes utca is szilárd burkolatú lesz.

A munkálatokat a kivitelező Duna Aszfalt két ütemben végzi el. Először a burkolat felújítások és földút-javítások mellett azokat az utcákat építik (építették) meg, amelyeknek van építési engedélye. A második ütemben az engedéllyel még nem rendelkező utcák következnek, a tervek elkészülte és a jogerős építési engedélyek kiadása után. Ha minden az ütemezés szerint halad, október-november folyamán minden helyszínen lezárulhat a 4 milliárdos útfejlesztés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!