Közélet

2016.05.23. 17:03

Figyelembe kell venni a kísérleti gyógyszerek kockázatát

A még nem törzskönyvezett gyógyszerek pluszveszélyt jelentenek, mivel még nem ismert az összes lehetséges mellékhatásuk, használatuk előtt ezért mérlegelni kell, milyen arányban van a kockázat és a várható előny - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

MTI

Pozsgay Csilla arról szólva mondta ezt, hogy egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően már a magyar kórházakban is hozzájuthatnak a betegek a még sehol sem törzskönyvezett, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon túlesett orvosságokhoz.

Azok a daganatos és ritka betegségben szenvedők kaphatnak kísérleti készítményeket, akiknél már nem használnak a hozzáférhető terápiás lehetőségek - mondta.

Hozzátette, a gyógyszergyártó hozzájárulása után hivatalosan 21 nap alatt lehet hozzájutni egy kísérleti gyógyszerhez, de indokoltan sürgős esetben már három nap alatt kiadhatja az OGYÉI az engedélyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!