Közélet

2016.05.23. 15:25

Kedvezményesen vásárolhatnának telket a gyerekesek

Ha a közgyűlés csütörtökön jóváhagyja, 10-30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnának önkormányzati telket a gyermeket nevelő vagy a gyermekvállalást tervező párok Kecskeméten.

H. I.

„Az önkormányzat fontosnak tartja a családok támogatását, a gyermekvállalás ösztönzését, a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítését” – olvasható a képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésben. Ebből az is kiderül, hogy a programra szánt telkek Kadafalván, a Harkály és a Mókus utcákban, valamint Katonatelepen, a Jegenyefa és a Platán utcákban vannak. A Mókus utcaiaknál az elosztó közművezetékek (gáz, villany, víz) rendelkezésre állnak, a szilárd burkolatú út megvalósítása a tervezésnél jár.

A vevők a tervek szerint 10-30 százalékos kedvezményben részesülnének, a meglévő és/vagy még tervezett gyerekek száma alapján. Egy gyermek esetén 10, kettő esetén 20, három vagy több gyermek esetén 30 százalékkal csökkentett vételárat kellene a vásárlónak kifizetnie az önkormányzat számára. A maradék vételárhátralékként működne, ez alól akkor mentesülne véglegesen a vevő (egyedülálló szülő, házaspár, együtt élő élettársak), ha a vállalt kötelezettségeket határidőre teljesíti. A vásárlónak szerződésben kell vállalnia, hogy 3 éven belül a telekre felépíti a házát, itt 10 évig életvitelszerűen lakik a család, az ingatlant pedig nem adják el. Ha a pár két vagy három gyermeket vállal, de kevesebb gyermek születik, akkor a kedvezmény arányos részét késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetni az önkormányzatnak. A rendelet-tervezet azonban ez alól különös méltánylást érdemlő helyzetekben felmentést adna, például ha a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan nem lehetséges vagy ha a gyermek halva születik. Szintén nem kellene a kedvezményt visszafizetni, ha az egyik szülő elhunyt, vagy ha házastársak/élettársak egyike megváltozott munkaképességűvé válik, és emiatt nem vállalják a gyermeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!