Kultúra

2016.05.23. 13:18

Németekről szóló alapművet mutattak be

Budapest és Pécs után a Magyarországi Németek ÁMK-jában is bemutatták Gerhard Seewann A magyarországi németek története című kétkötetes monográfiájának magyar fordítását, a szerző jelenlétében.

Kubatovics Tamás

- A Magyarországi Németek Országos önkormányzata megalakulása óta azon dolgozik, hogy egy reális emlékezetkultúra alakuljon ki velünk, a magyarországi
németekkel kapcsolatosan. Ennek alapjait hivatott lerakni a könyvbemutató - hangsúlyozta köszöntőjében Mancz József, az országos testület tagja, a bajai szervezet elnöke.

Dr. Mayer János történész hangsúlyozta: alapmű született 2012-ben, amibe érdemes beruházni. Erről a témáról ilyen mélységű művet nem írtak, kutatóként és érdeklődőként nagyon jó kiindulópont. - Sem itthon, sem Németországban nem volt könnyű 1945 után ezzel a témával foglalkozni. A 70-es, 80-as években sok kérdést csak bizonyos szellemben lehetett tárgyalni, a magyarországi németek történetének van több olyan pontja ami problematikus volt. A 90-es évektől leomlottak a korlátok, de még most is sok olyan kijelentés hangzik el a közbeszédben, ami a második világháború után keletkezett sztereotípia. Hiányzott a téma modern szemléletű, tárgyilagos, teljességre törekvő összefoglalása. Ilyen terjedelemben és mélységben a magyarországi németek történetéről nem jelent
meg munka. Az eddigi művek többsége főleg  a 18. századi betelepítettekkel  foglalkozott, viszont a középkorban érkezőkkel, például az erdélyi szászokkal nem foglalkozott, ez a könyv róluk is szól - összegezte.

Az országos önkormányzat mellett számos jelentős szervezet támogatta a munka megjelenését és fordítását, a testület a korrekt hazai német emlékezetpolitika alapműveként tekint a monográfiára. Gerhard Seewann több mint három évtizede foglalkozik a hazai németség történetének kutatásával, hosszú évekig élt Magyarországon, az itteni légkör, az emberekkel való közvetlen találkozások rendkívül fontosak voltak a munkájában.

A történész munkássága gyakran szokatlan szempontokat is felvet. A szerző a kötet előszavában úgy fogalmaz: minden csoportnak, így a magyarországi németeknek is szüksége van arra, hogy históriáját saját szempontjából értelmezhessék, ami az identitásteremtés alapja lehet. Szerinte a magyar történetírás meglehetősen nemzetközpontú, kirekeszti a hazánkban élő nemzetiségeket. A seewann-i monográfia több mint ezer esztendő áttekintésével vizsgálja a Magyarországon élő németek történetét, identitását, a németek kapcsolatát és összefonódását a magyarokkal és más kisebbségekkel – beágyazva mindezt nagyobb történeti összefüggésekbe.

 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!