Közélet

2016.05.23. 07:47

Icipici volt, de hatalmasat küzdött az életben maradásért

Banó Flóra 23 hetesen és 4 naposan jött világra, 490 grammal. Édesanyja először alig merte kezébe venni az icipici, szinte tenyérben elférő, törékeny babát. A kecskeméti kislány egészséges, időközben szépen megnőtt, júniusban a harmadik szülinapját ünnepli majd. Az orvosok szerint is csodaszámba megy a története.

Hraskó István

A csendes hetényegyházi utcáról egy gyerekzsivajtól hangos, vidám lakásba lépek. A nagytestvér, Zsófi a kilencévesek bájos locsifecsiségével pár perc alatt hihetetlen mennyiségű információt megoszt velem Flóráról, akit – nem nehéz ezt észrevenni – rajongásig szeret. Megtudom például, hogy húga imád fogócskázni, bújócskázni, „gorillázni” (a motorozást nevezi így), ha barátnőivel „bandázik”, Flórát is beveszik, és hogy a kedvenc közös daluk a Darabokra törted a szívem, de nem ám az eredeti, hanem a Halott Pénz-féle feldolgozás. A kis Flóra persze visszafogottabb, de aztán gyorsan megbarátkozunk: sorban hozza megmutatni a játékait, ismerkedik a diktafonnal, a fényképezőgéppel, majd elkezd énekelni. Termetéből, mozgásából, beszédéből, reakcióiból szerintem senki nem gondolna arra, min ment keresztül ez a lassan hároméves, teljesen „átlagosnak” tűnő kislány. 

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Flóra júniusban lesz hároméves – és egészséges, mint a makk
[/caption]

– Amikor Zsófival voltam várandós, a 24. héten kialakult nálam egy vesetágulat, amely fertőzéshez vezetett. Három napot töltöttem a kórházban, aztán nem volt semmi baj, még túl is hordtam Zsófit. Flórával megismétlődött ugyanez a fertőzés, de utána nála minden másként alakult. Emlékszem, egy csütörtöki napon mentünk be a kórházba, mert nagyon görcsöltem. Mint kiderült, ezek már rendes szülési fájások voltak. Két napig sikerült visszatartani Flórát, kaptam tüdőérlelő injekciókat, de szombaton, június 15-én természetes úton megszületett. Amúgy október 7-re voltam kiírva… – idézi fel az emlékezetes napokat az édesanya, Banóné Fehér Mónika.

Férje, Csaba közben előkeresi a Flóráról a szülés utáni napokban készült fényképeket. Szívszorítóak. Egy lehetetlenül pici és – nincs rá jobb szó – csontsovány csecsemőt látok, akinek a karja olyan vékony volt, mint egy felnőtt ujja, és akinek zsebkendőnyi pelenkája hátul a lapockájáig ért…
– Sokáig nem mertem kézbefogni, mert féltem, hogy véletlenül eltöröm a csontjait. Első alkalommal is csak pár percig volt nálam, utána visszaadtam az ápolónőnek – folytatja kissé elérzékenyülve, de mégis mosolyogva Mónika.

Kétségbeesés és remény között

A váratlanul jött szülést követően hatalmas lelkierőre volt szükség a szülőknek ahhoz, hogy szembenézzenek a tényekkel. Flórának gyakorlatilag nem volt immunrendszere, ráadásul a koraszülötteknél a szövődmények miatt óriási a veszélye az agyvérzésnek, a mozgásszervi rendellenességeknek, a szem romlásának. Sokaknál az életben maradás esélye is kicsi, pláne egy ilyen korán érkezett babánál...

– Hirtelen rémálomnak tűnt az egész. Vízválasztó volt a Kelemen doktornővel való első találkozásunk. Őszintén elmondta, hogy Flóra meghalhat, de hogy tőle ezt utoljára halljuk, és ők mindent meg fognak tenni, hogy egészségesen hazavihessük a gyermekünket. Nap mint nap érthetően elmagyarázta, hogy mi történik Flórával, és erősítette a hitünket, hogy rendben lesz. Nagyon jó orvos, óriási szaktudással és emberséggel – vette át a szót Csaba. Az édesapa elismerte: megdöbbent, amikor először megpillantotta kislányát, azt pedig Flóra egész, négy hónapig tartó kórházi gondozása alatt sem tudta megszokni, ahogy a gépek csipognak, sípolnak. Ettől szinte rosszul volt.

Mónika naponta ötször járt be a kórházba, hogy anyatejet vigyen Flórának. Eleinte pár csepp is bőven elég volt a hárommilis fecskendővel... Az édesanya az osztályon mindig megkérdezte, hogy alakul gyermeke súlya.
– 450, majd 410 grammra is lesüllyedt. Lehet, hogy volt kevesebb is, de azt már nem mondták meg, mert szerintem tisztában voltak vele, hogy valószínűleg elájulok, ha meghallom. Örökkévalóságnak tűnt, amíg elérte az 1 kilót – mondta Mónika, aki nem sokat aludt ezekben a hetekben.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szívszorító látványt nyújtott a 23 és fél hetesen született kislány, akinek a súlya 410 grammra is lecsökkent
[/caption]

És csak nő és nő a lányka

A szülők rendületlenül bíztak Flóra fejlődésében, igyekeztek pozitívan megélni a nehézségeket. És a kislány – még a szakembereket is csodálatba ejtő módon – sorra vette az akadályokat, és ami a lényeg: szövődmények nélkül. Még két fertőzést is leküzdött.

Végül Flórát négy hónaposan, 2013. október 16-án engedték haza a kórházból. 2150 grammot nyomott ekkor. Nővére már nagy halom rajzzal várta otthon. Zsófi azóta is jóságos nagytestvérként figyel Flórára, sokat játszik vele, sőt gyakran meg is eteti, vagy lefürdeti.

A hazaköltözés után még sűrűbb lett a család élete. A szülők természetesen még sokat aggódtak, Mónikának leginkább Kelemen doktornő megnyugtató szavai hiányoztak (emiatt aztán gyakran fel is hívta).
– A kórház után nehéz volt megszokni, hogy teljesen magamra kellett hagyatkoznom. Sokszor féltem is emiatt. Mindenhol ki volt készítve a fertőtlenítőszer a lakásban.  Ha valaki egyet köhintett, azonnal szájkendőt kellett felvennie. Zsófit is rögtön kivettük az oviból egy-két hétre, ha járványról hallottunk. Nem jártunk rokonokhoz, ismerősökhöz. Csabával mi is visszább vettünk az életritmusunkból, de Flóra egészségéért ez volt a legkevesebb. Ma már azért bátran kimerészkedünk az utcára, elmegyünk zenebölcsibe, babatornára, buszozunk, játszóterezünk. Szerencsére Flóra egyáltalán nem beteges, de ha belázasodik, az engem még most is nagyon megvisel. Ilyenkor jobb, ha nem szól hozzám senki – vette ölébe Flórát édesanyja.

A most 12 kilós koraszülött kislányt egy budapesti kórház fejlődésneurológiai osztályán is megvizsgálták, és úgy találták, korához képest nincs elmaradva. Egyedül a kezén lévő, infúzióbekötések miatti tűszúrásnyomok árulkodnak megpróbáltatásairól. „Egyébként teljesen a háromévesek stílusjegyeit mutatja, beleértve azt is, hogy ha nem tetszik neki valami, hasra vágja magát” – fogalmaz az édesapa.
Én meg eltűnődök: ez az angyali kislány tényleg képes hisztizni? De ha mégis, szerintem Mónika és Csaba is végtelenül boldog, hogy a pöttöm bébi ilyen öntudatos kis hölggyé cseperedett.

Sokat küzdöttek Flóráért a koraszülött osztályon

Dr. Kelemen Edit, a megyei kórház koraszülött osztályának vezetője szinte az első pillanattól kezdve szívén viseli Flóra sorsát.
– Dr. Steinmetz György szülész-nőgyógyász kollégától értesültem, hogy van egy 23 terhességi hétben lévő kismamánk, így természetesen ismertem az előzményeket és megbeszéltük a terápiás stratégiát – idézte fel a doktornő. Mint megtudtuk tőle, jelenleg Magyarországon és Nyugat-Európában is az életképesség határa a betöltött 24. terhességi hét és az 500 grammos súly. Flóra esetében egyik kritérium sem teljesült, de természetesen ha egy koraszülöttnél életjelenségeket észlelnek, minden rendelkezésre álló eszközzel és tudással segítenek. A kecskeméti kislány intenzív terápiában részesült, az újraélesztés után segíteni kellett a légzését, keringését, veseműködését.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Együtt a Banó-család: Csaba, Flóra, Zsófi és Mónika
[/caption]

– Soha nem fogom elfelejteni az első találkozásomat a szülőkkel. Riadtak és kétségbeesettek voltak. Bevallom, ez a beszélgetés mindhármunk szemébe könnyeket csalt. Elmondtam, mire kell számítani és azt is, hogy ígérni nem tudok semmit, mindig csak a következő napról fogunk beszélni, hiszen egy ilyen koraszülött csecsemőnél sajnos bármi előfordulhat. Azt hiszem, sikerült erőt adnom nekik, és ettől  kezdve mérhetetlen bizalommal voltak az egész osztály iránt. Hihetetlenül hittek abban, hogy tudunk segíteni. Sokat küzdöttünk a kisasszonyért. Minden eltelt nap erősítette a reményt és bizonyította, hogy jó úton járunk. Ő eddig a kórház történetében a legfiatalabb és az egyik legkisebb születési súllyal világra jött baba, akit haza tudtunk adni. Külön öröm, hogy maradványtünetek nélkül, egészségesen – beszélt Kelemen Edit Flóra négy hónapos kórház kezeléséről.

Flóra életesélyeit nagyban javította a születése napjaiban a kórházba érkezett új lélegeztetőgép, amellyel éppen őt lélegeztették először. A műszerhez szükséges 4,5 millió forint adományokból gyűlt össze. Jelentősen hozzájárult az összeghez Adrian Paul, a Hegylakó tévésorozat egykori főszereplője is gyerekalapítványa révén, illetve az Inner Wheel Club és a Hírös Koraszülött Alapítvány.

A doktornő nem tagadja, hogy a többnyire közösen átélt nehézségek miatt az átlagosnál szorosabb kapcsolat alakult ki közte és a Banó család között. Ha Flóra megbetegszik, általában ő is tud a problémáról.
– Sok minden kellett ahhoz, hogy Flóra ilyen egészséges, okos és szép kislány legyen. Mindenekelőtt ő maga, hogy akart gyógyulni, odaadó szülei, akik rengeteget foglalkoznak vele, az osztályunk munkatársai és némi szerencse is. Nagyon nagy öröm, hogy ilyen jól alakult minden – mosolygott Kelemen Edit.

Kommentár

Flóra élni akart


Flórát három hetes korában láttam először. Ésszel felfogtam, amit a doktornő mondott, hogy 23 hét 4 naposan jött világra, 490 grammal, és újra kellett éleszteni. Mégis, amint megálltam az inkubátor előtt, elszorult a szívem. Emlékszem, sokáig nem is bírtam mozdulni. A hihetetlenül pici baba csendben feküdt, csak néha mocorgott. Orrán vastag lélegeztető cső, szinte eltakarta az egész arcát, szájában egy másik vezeték. A gépek pittyegtek – küzdött az életéért.

Olvastam sokat a témában, beszéltem több szülővel is, de így is csak sejtem, milyen emberi drámákat hoz magával egy, a vártnál jóval hamarabb beinduló szülés. Anyaként, apaként borzasztó lehet úgy felkelni nap mint nap, hogy tudod, a gyermeked akár meg is halhat, és folyamatosan fenyeget a veszély, hogy maradandó károsodást szenved. De óriási lelkierőre van szüksége a koraszülött osztályokon dolgozóknak is, hogy ilyen tét mellett megőrizzék hidegvérüket és hibátlanul tegyék a dolgukat. És közben talán mindenkiben ott lapulnak kínzó, kimondani talán nem mert etikai-morális kérdések: mi lesz, ha életképtelen a baba, meddig szabad folytatni a kilátástalanná váló küzdelmet?

Flórával való második és harmadik találkozásom szerencsére már jóval vidámabb hangulatban telt. Jelen lehettem, amikor négy hónaposan hazaengedték a kórházból, a napokban pedig otthonában látogattam meg. Hála a szülők gondoskodásának, az orvosok, nővérek szaktudásának, odaadásának, a szerencsének, és főleg élni akarásának, Flóra egészséges, mint a makk. Szalad, ugrál, beszél, énekel és mint megtudtam, néha még hisztizik is – szóval olyan, mint a háromévesek. Hajrá, kicsi lány, csak így tovább!

 

<!-- Icipici volt, de hatalmasat küzdött az életben maradásért Banó Flóra 23 hetesen és 4 naposan jött világra, 490 grammal. Édesanyja először alig merte kezébe venni az icipici, szinte tenyérben elférő, törékeny babát. A kecskeméti kislány egészséges, időközben szépen megnőtt, júniusban a harmadik szülinapját ünnepli majd. Az orvosok szerint is csodaszámba megy a története. Hraskó István Kommentár Flóra élni akart


Flórát három hetes korában láttam először. Ésszel felfogtam, amit a doktornő mondott, hogy 23 hét 4 naposan jött világra, 490 grammal, és újra kellett éleszteni. Mégis, amint megálltam az inkubátor előtt, elszorult a szívem. Emlékszem, sokáig nem is bírtam mozdulni. A hihetetlenül pici baba csendben feküdt, csak néha mocorgott. Orrán vastag lélegeztető cső, szinte eltakarta az egész arcát, szájában egy másik vezeték. A gépek pittyegtek – küzdött az életéért.

Olvastam sokat a témában, beszéltem több szülővel is, de így is csak sejtem, milyen emberi drámákat hoz magával egy, a vártnál jóval hamarabb beinduló szülés. Anyaként, apaként borzasztó lehet úgy felkelni nap mint nap, hogy tudod, a gyermeked akár meg is halhat, és folyamatosan fenyeget a veszély, hogy maradandó károsodást szenved. De óriási lelkierőre van szüksége a koraszülött osztályokon dolgozóknak is, hogy ilyen tét mellett megőrizzék hidegvérüket és hibátlanul tegyék a dolgukat. És közben talán mindenkiben ott lapulnak kínzó, kimondani talán nem mert etikai-morális kérdések: mi lesz, ha életképtelen a baba, meddig szabad folytatni a kilátástalanná váló küzdelmet?

Flórával való második és harmadik találkozásom szerencsére már jóval vidámabb hangulatban telt. Jelen lehettem, amikor négy hónaposan hazaengedték a kórházból, a napokban pedig otthonában látogattam meg. Hála a szülők gondoskodásának, az orvosok, nővérek szaktudásának, odaadásának, a szerencsének, és főleg élni akarásának, Flóra egészséges, mint a makk. Szalad, ugrál, beszél, énekel és mint megtudtam, néha még hisztizik is – szóval olyan, mint a háromévesek. Hajrá, kicsi lány, csak így tovább! Flóra júniusban lesz hároméves – és egészséges, mint a makk Együtt a Banó-család: Csaba, Flóra, Zsófi és Mónika Szívszorító látványt nyújtott a 23 és fél hetesen született kislány, akinek a súlya 410 grammra is lecsökkent -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!