Közélet

2016.05.01. 21:21

A drog agyméreg rövid távon is

Egészen másképp hallhattak a drogokról azok a majsai általános iskolások, akik ott voltak Marosi Antal, Magyar Rádió szerkesztő-riportere, volt bűnügyi nyomozó múlt heti előadásán.

Tapodi Kálmán

Marosi Antal nem a kábítószereket és összetevőiket mutatta be, hanem azt, hogy mit tesz tönkre a drog az emberi szervezetben. Míg az alkohol hosszú távú fogyasztása „májbomba”, a drog pedig már rövid távon is méreg, ami megöli az emberi agyban lévő örömközpontot. Utóbbi egy idegsejtcsoport az agyban, melyben valamely élményből, képből, hangból vegyület lesz, egy fehérje. Ha kellő számú ilyen fehérje gyűlik össze és talál magának „helyet” az idegvégződéssel szemben található receptorokon, akkor keletkezik az örömérzés. Az MRI-agyfelvételeken ezt egy piros folt jelzi, de a drogoktól idővel „eltűnik a folt” és megsemmisül az örömközpont. A súlyosan drogosnak nincs örömközpontja, ő már csak vegetál „mint egy szobanövény”, miközben idővel egyre erősebb szerektől reméli az örömérzés visszatérését.

 

Tapodi Kálmán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!