Kultúra

2016.05.01. 20:51

Újabb bemutatóra készül a kecskeméti Pótszék Társulat

Ezúttal egy vígjáték, A. R. Gurney: Sylvia című darabja ihlette meg az amatőr színjátszókat. Főszereplője egy kutya, aki egy házaspár életében okoz nem kis viharokat.

Popovics Zsuzsanna

Több mint húsz év házasság után egy titkos harmadik, egy idegesítő hobbi, vagy éppen egy négylábú is tartósan felboríthatja a „látszat-idillt”. A dilemma eldöntését a nézők fantáziájára bízzuk – mondja Gulyás László művészeti vezető és a darab rendezője, aki egyben a férj szerepét is játssza.

– Egyszerre játszik és rendez. Hogy instruálja saját magát? – kérdeztük.
– Ez a legnehezebb. Szerencsére van egy nagyon tehetséges, szigorú, jó szemű rendező asszisztense a társulatnak, Kovács Krisztián, akit megbíztam azzal, hogy minden lépésemet, mozdulatomat figyelje, és jelezze, ha valami nem az igazi. Összesen öten játsszuk a darabot, mindenkin nagy a teher, fokozottan oda kell tennünk magukat és figyelni egymásra.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Bús Csaba
[/caption]

– Miért a Sylvia? – faggattuk tovább Gulyás Lászlót.
– Korábban láttam a Vígszínházban, és régóta „fájt rá a fogam”, a szövegkönyv többszöri elolvasása után érlelődött meg bennem az elhatározás, hogy a társulattal ezt a darabot vigyük színre. Egyébként egy igazi hasfájdító komédia, amit azért nem könnyű megrendezni, mert a karakterek bonyolult sokszínűségét kell összhangba hozni, hogy valós társadalomkritikai összképet kapjunk. Az amatőrök vakmerősége és a társulat nagyon pozitív hozzáállása remélem egy értékes, élvezhető színházi estét hoz létre. Nem titkolt célunk a napi tragédia áradatot ellensúlyozni, mai, modern, mindenki számára szórakoztató, egyben komoly gondolatokat ébresztő színpadi művekkel.

– A vígszínházi előadásban Halász Judit több mint kétszázszor játszotta Kate, a feleség szerepét, akit most majd én fogok megformálni – kapcsolódik a beszélgetésbe Nyitrai Brigitta társulatvezető. A művésznő részéről is nagy volt a segítőkészség. Egy hosszú telefonbeszélgetés során elmondta, mire figyeljek, mit javasol a darabbal kapcsolatban.  A legnagyobb szeretettel, őszinteséggel osztotta meg velem színpadi tapasztalatát. Mindezt nagy megtiszteltetésnek érzem. Természetesen meghívtuk a premierre, azt nem tudjuk, hogy itt tud-e lenni majd velünk.

A Pótszék Társulat további terveiről is kérdeztük Gulyás Lászlót. – Kecskeméten egyelőre háromszor mutatjuk be a Sylviát állandó játszóhelyünkön, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban (május 7, 14., 18.). A továbbiakban viszont szeretnénk más városokba is elvinni a darabot. Az ország több pontjáról már megkeresték a Pótszéket vidéki színházak, művelődési központok, és reményeink szerint lesz alkalmunk turnézni. A következő bemutatót októberre tervezzük – árulta el a művészeti vezető.

– Ki játssza Sylviát, a kutyát?
– Mogyoró Zsanett kapta a lehetőséget – veszi vissza a szót a rendező. – Úgy fogtunk hozzá a darabhoz, hogy Sylvia valójában egy fiatal nő, aki kutya képében jelenik meg a színpadon. Ő az a bizonyos harmadik, aki felbolygatja a házaspár „szokásokon” alapuló életét. Bizonyos helyzetekben kutyaként, a legtöbb esetben viszont a feleség vetélytársaként van jelen. Sylviát a férj imádja, a feleség épp hogy elviseli, a darab folyamán pedig ide-oda alakul a hármasuk kapcsolatrendszere.

– Az előbbi előadásokhoz képest két új taggal bővültek.
– Zum Erika és Kovács Krisztián erősíti a csapatot. Mivel amatőr színjátszók vagyunk, és ki-ki a munkája mellett igyekszik nálunk is helyt állni, időnként előfordul, hogy változik a társulat összetétele. Az állandó tagok mellett, a darab függvényében szükség van új színjátszókra. Távlati célunk, hogy stabilan legyen 8-10 állandó tagunk.

– Vasárnap délelőtt tartjuk a próbáinkat, amit nem mindig tolerál mosolyogva a család – fűzi hozzá Nyitrai Brigitta. – A premier előtt fokozódik a helyzet, igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségeinkből. A színház ráadásul nem csak színészekből áll, műszaki személyzetre – pl. hangosítóra, világosítóra – is szükség van. Sok-sok fogaskerékből áll össze a produkció, amit laikusként, kezdetben magam sem gondoltam volna. Az amatőr élet szépsége és nehézsége is, hogy mindent a saját erőforrásainkból kell megoldani.

 

<!-- Újabb bemutatóra készül a kecskeméti Pótszék Társulat Ezúttal egy vígjáték, A. R. Gurney: Sylvia című darabja ihlette meg az amatőr színjátszókat. Főszereplője egy kutya, aki egy házaspár életében okoz nem kis viharokat. Popovics Zsuzsanna A Pótszék Társulat további terveiről is kérdeztük Gulyás Lászlót. – Kecskeméten egyelőre háromszor mutatjuk be a Sylviát állandó játszóhelyünkön, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban (május 7, 14., 18.). A továbbiakban viszont szeretnénk más városokba is elvinni a darabot. Az ország több pontjáról már megkeresték a Pótszéket vidéki színházak, művelődési központok, és reményeink szerint lesz alkalmunk turnézni. A következő bemutatót októberre tervezzük – árulta el a művészeti vezető. Fotók: Bús Csaba -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!