Kultúra

2016.05.01. 16:26

Százan mondták együtt Mikó Istvánnal az Anyám tyúkját

Az évtizedes hagyományhoz híven idén is virágba borult a település központja, ahol virágvásár fogadta a Csemőre érkezőket szombaton.

Popovics Zsuzsanna

A környéken működő kertészetek hajnaltól késő délutánig kínálták szebbnél szebb portékáikat – szabadföldi-, cserepes- és balkonra való virágaikat, örökzöldjeiket – a közönségnek. A művelődési ház előtt kaktuszkiáltás várta az érdeklődőket.

A Templom téren 18 csapat főzött szárnyas ételeket, versengve a legjobbaknak járó Aranykakas kerámiaképért. Az ételeket szakértő zsűri kóstolta és bírálta, köztük az Opóczky testvérek (Sándor és István) az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai.

– Egy jó tanácsot szívleljenek meg, a csirkét, a tyúkot előre be kell sózni, különben ízetlen lesz a belőle készült étel – kezdte az étkek értékelését a zsűrielnök, Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács, a bécsi Magyar Nagykövetség séfje. – És a jövőre nézve azt is érdemes megfontolni, hogy nem csak pörkölt készíthető a szárnyasból, hanem számos egyéb ízes, egyben hagyományos étel.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Nézze meg a galériát! Fotók: Popovics Zsuzsanna
[/caption]

Az főzőverseny eredményhirdetését a méltán népszerű tombolasorsolás követte, ahol minden nyertes szelvény tulajdonosa egy-egy kerti- vagy cserepes növényt vihetett haza. A színpadi műsorok egyik sztárvendége Mikó István Jászai Mari-díjas színművész volt. Anyák napi műsorában megzenésített verseket énekelt, valamint korábbi lemezeiről olyan slágereket, mint az Újszegény blues vagy Parlament tangó. 
A produkciót követően a „csemői százak” sorakoztak a színpad elé, hogy Mikó Istvánnal együtt mondják el Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versét. Óvodások, iskolások, szülők és nagyszülők szavalták közösen az „Ej mi a kő! tyúkanyó, kend / A szobában lakik itt bent?” kezdetű Petőfi-verset.
A közös szereplést követően sokan kértek autogramot és fotót a művésszel. Mikó István lapunknak elmondta: most először volt részese Nagy versmondásban, és nagyon élvezte. Arra is rákérdeztünk, hogy a sok színházi szereplés mellett jut ideje haknikra.

– Ma az édesanyák tiszteletére vagyunk itt, és az ilyen jellegű felkéréseknek, aminek van értelme, eleget szoktam tenni. Nekem is van édesanyám, akivel sajnos már nem tudok találkozni, de ilyen az élet – válaszolt a színész, aki a kecskeméti Katona József Színház Csoportterápia című darabjában is játszik.

Az előadást a napokban játszotta ötvenedszer a társulat.

– Milyen volt a jubileum? – kérdeztük.     
– Jól sikerült az előadás, a végén gyönyörű tortát kaptunk a színháztól. A közönség nem tudott semmi, csak a végén értesültek az ötvenedeik jubileumról. 

Hat Aranykakas talált gazdára

A főzőverseny ítészei hat csapatot tartottak érdemesnek arra, hogy elvihessék a fődíjat: az Aranykakast. A nyertes csapatok: Tesók, Van tyúk víz forr, Tanyagondnokság, Kőröstetétleni Önkormányzat, Vadásztársaság, Ugyeri csipet-csapat. Különdíjat kaptak: Zöldhalmi Barátok Egyesület, Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület, Faluvédő Szépítő Egyesület.

 

<!-- Százan mondták együtt Mikó Istvánnal az Anyám tyúkját Az évtizedes hagyományhoz híven idén is virágba borult a település központja, ahol virágvásár fogadta a Csemőre érkezőket szombaton. Popovics Zsuzsanna Nézze meg a galériát! Fotók: Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!