Közélet

2016.04.30. 10:51

A többi már történelem

A Baja város Hírnevéért díjat vette át néhány napja Szentiványi Gábor. Egy magánvagyonból létrehozott alapítvány kuratóriumának tagjai három jelölt közül, a szokásoknak megfelelve vita és egyeztetés nélkül, titkos szavazáson ítélték neki az Erdei László honvéd alezredes által alapított elismerést. Másfél évtizede díjazza az alapítvány a város ismertségéért legtöbbet tevő bajai polgárokat. Évente egy fő részesülhet az elismerésben, a halászléfőző ünnep ötletgazdájaként is ismert diplomata a harmadik jelölést követően lett díjazott.

Kubatovics Tamás

Ötleteivel, meglátásaival hagyományt teremtett arra, hogy milyen módon lehet a helyi kultúrát, a lokalitást, identitást megőrizni. Tudja és vallja, hogy a bajai halászlé olyan nemzeti érték, mely a bajai identitás része. A bajaiak közösségének öröksége és étéke, olyan  szellemi érték, mely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti összetartozásának kialakításához és  megerősítéséhez. A bajai halászlé kulturális örökségének megőrzése olyan példa, ami más települések számára is minta lehet. A bajai halászlé Magyarország jó hírét is terjeszti a világban, érdeklődést keltve visszahat a város életére is. Egyebek mellett ezekkel a szavakkal méltatták jelöltjük érdemeit azok, akik a díjra felterjesztették.

– Soha nem szégyelltem, hogy egy kisvárosból származom, nyíltan hirdettem, hogy bajai vagyok, bajaiként élem meg a budapesti életemet és a londonit is. Számomra nyilvánvaló volt, hogy az ember mindent megtesz a városért. Megtörtént, hogy  jött egy új miniszter, akivel még nem találkoztam és a reptéren rögtön azzal kezdte, hogy: „Hallottam, hogy te vagy a bajai halászlés! – idézte fel az átadón Szentiványi.

- Engem 18 évesen elszólított a kötelesség, egyetemet Budapesten jártam, majd 40 éves külügyi, diplomáciai pályát futottam be. Számomra nem szűnt meg soha az az igény, kötelesség, hogy a városért tegyek, ahol csak tudok. Az ország népszerűsítése persze mindig az első helyen állt, néha meg is kellett haladni ezt a szintet, amikor például Londonban az EU kibővítése volt a legfontosabb feladatunk, vagy amikor a semleges Svédországban a NATO-t is kellett képviselnem, de ezek sosem ütköztek Baja város népszerűsítésének céljával - fogalmazott.

NÉVJEGY

Szentiványi Gábor 1952-ben született, a III. Béla Gimnáziumban érettségizett, 1975-ben a közgáz nemzetközi kapcsolatok szakán diplomázott, és a külügyminisztériumba került. Külszolgálatban Bagdadban, Washingtonban dolgozott, majd rövid kitérőt tett az üzleti életbe. Ezt követően az újabb állami szerepvállalás időszakában külügyi szóvivőként tevékenykedett, utána londoni, hágai és stockholmi nagykövetként szolgált, ezen feladatai között a tárcánál államtitkári, illetve helyettes államtitkári feladatokat látott el.

Szentiványi Gábor lapunknak egykoron felidézte a város védjegyévé vált halászléfőző ünnep ötletének megszületését. „Valamikor 1995-ben a következő évi, 300. évforduló megünnepléséről (Baja 1996-ban ünnepelte várossá nyilvánításának 300. évfordulóját – a szerk.) tanakodtunk néhány városatyával egy bajai vendéglátóipari egységben. Sok megvalósíthatatlan ötlet és néhány pohár sör után valaki felvetette, mintegy nekem címezve, hogy olyan eseményt kellene rendezni, amiről a sajtó is beszámol, ország- esetleg világszerte. Ekkor ugrott be, hogy valami egyedi,  különleges rendezvényt kell csinálnunk. Tömeges méretben és nevezetes helyen – a főtéren – gyakorolni minden valódi bajai és környékbeli kedvenc szokását, a halászléfőzést. Hála a szervezők találékonyságának, a kivitelezés tökéletesen sikerült, a többi már történelem.”

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Tavaly Szentiványi Gábor adhatott jelet a főzőknek, amikor a Szentháromság téri színpadon gyújtott a bogrács alá
[/caption]

Ekkor beszélt arról is, hogy nemzetközi diplomáciában nem elfogadott a másodállás, egy nagykövet feladatköre azonban igen szélesen is értelmezhető.  Belefér minden, ami a saját országával összefügg, annak a népszerűsítését jelenti.  Például a halászléfőzés, amit a világ számos helyszínén volt módja gyakorolni, illetve bemutatni. Londoni például vendégei kedvezően fogadták főztjét, bár a protokoll szabályainak megfelelő módon fogyasztották, ami nem azonos egy otthoni, családi körben szokásos halászléevéshez. Meglepetést nem ez okozott a diplomaták körében, hanem az, hogy a magyar nagykövet cseresznyepaprikával utókezelte a tányérjában lévő levet. Megjegyzendő: ahogy az a bajai halászlé rendkívüli és meghatalmazott nagykövetéhez illik. Ezt a – természetesen nem hivatalos, ám komolyan veendő – titulust még 1997-ben kapta meg az akkori polgármestertől. 

– Sokaknak meg kell köszönnöm a támogatást. Elsősorban a polgármestereknek és a hivatal dolgozóinak. A kilencvenes évektől kezdődően sok támogatást kaptam a város népszerűsítéséhez Széll Pétertől Fercsák Róbertig, beleértve a köztük hivatalban lévőket is. Köszönet minden bajai polgárnak, akik vonzóvá és eladhatóvá teszik a várost – mondta a díj átvételekor Szentiványi Gábor.

Főzéseiről pedig elárulta, hogy a bográcsot, a paprikát és a tésztát Bajáról vitte, halat pedig állomáshelyein próbált összeszedni, több-kevesebb sikerrel. Pontyhoz hasonlító halakra utazott. Így Bagdadban a Tigris folyó partján vett pontyszerű halból és magyar mélyhűtött busából főzött. Washingtonban is ráakadt egyfajta pontyra, amit a Potomac folyóból kifogott, nagyra nőtt törpeharcsával elegyített. Londonban a Temze parti Billingsgate halpiacon talált fagyasztott belga pontyot, Hágában pedig az úgynevezett török piacon vett, ki tudja hol fogott, de elég nagy, friss pontyokat.

A tizedik halászléfőzésre készülődve, 2005-ben ezt mondta ötletének megvalósulásáról: – Akkor még én sem gondoltam, hogy a bajaiak ennyire magukénak tekintik majd az eseményt. Azóta sok elemzést olvastam, hogy mitől vált ez sikeressé. Én három gondolattal foglalnám össze: a bajaiak imádják városukat, a halászlét és nagyon vendégszeretők. Bármi is lesz a népünnepély sorsa, ez a három elem még évszázadokig megmarad.
Tavaly támogató javaslatot írt a bajai halászlé országos értéktárba jelöléséhez, innen léphetett tovább és vált hungarikummá. Nevéhez fűződik a  bajai halászléfőző bogrács helyi és megyei értéktárba való felvételének sikeres kezdeményezése is.

 

A hét emberei: akikre büszke lehet a megye

Szándékaink szerint olyan köztünk élő személyiségeket mutatunk be, akik a saját területükön kiemelkedően teljesítettek, valami egyedi dolgot alkottak, avagy éppen megkaptak egy rangos elismerést. Olvasóink ötleteit is várjuk arra, hogy kikről lenne érdemes írnunk, javaslatukat küldjék el a következő e-mail címre: [email protected].

 

Szentiványi Gábor 1952-ben született, a III. Béla Gimnáziumban érettségizett, 1975-ben a közgáz nemzetközi kapcsolatok szakán diplomázott, és a külügyminisztériumba került. Külszolgálatban Bagdadban, Washingtonban dolgozott, majd rövid kitérőt tett az üzleti életbe. Ezt követően az újabb állami szerepvállalás időszakában külügyi szóvivőként tevékenykedett, utána londoni, hágai és stockholmi nagykövetként szolgált, ezen feladatai között a tárcánál államtitkári, illetve helyettes államtitkári feladatokat látott el. A hét emberei: akikre büszke lehet a megye Szándékaink szerint olyan köztünk élő személyiségeket mutatunk be, akik a saját területükön kiemelkedően teljesítettek, valami egyedi dolgot alkottak, avagy éppen megkaptak egy rangos elismerést. Olvasóink ötleteit is várjuk arra, hogy kikről lenne érdemes írnunk, javaslatukat küldjék el a következő e-mail címre: [email protected]. Tavaly Szentiványi Gábor adhatott jelet a főzőknek, amikor a Szentháromság téri színpadon gyújtott a bogrács alá -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!