Közélet

2016.04.28. 13:50

A nyugdíjasok élete drágult a legnagyobb mértékben

2015-ben a lakosság egészét tekintve 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a nyugdíjasok ugyanakkor 0,4 százalékos átlagos áremelkedést érzékelhettek – derül ki a KSH kiadványából.

Mihályka Gyula

Az árváltozások hatása másként érvényesül az egyes társadalmi rétegek esetében, tekintve, hogy fogyasztási szerkezetük, amelyet a fogyasztóiár-index számításán belül a súlyarányok tükröznek, eltér az országos lakossági átlagtól – olvasható a fogyasztói árak 2015-ös alakulását elemző KSH-kiadványban.

A lakosság egészére vonatkozó fogyasztóiár-változás 2015-ben csökkent, mialatt a nyugdíjas és az alacsony jövedelmű háztartások esetében átlagosan 0,4, illetve 0,2 százalékkal nőttek az árak egy év alatt. Az elmúlt évben a legerőteljesebb hatást a drasztikusan csökkenő járműüzemanyag-árak okozták a teljes lakosság árindexében. A teljes lakosság fogyasztói kosarában a jövedelmekhez mérten igen jelentős a járműüzemanyagok súlya, a nagyobb súlyarány miatt a csökkenés erőteljesebben húzta lefelé a fogyasztóiár-indexüket. Ezzel szemben a nyugdíjasok és az alacsony jövedelmű háztartások esetében a járműüzemanyagok súlya a fogyasztói kosárban jóval alacsonyabb, így a hatása is kevésbé érződött.

A dohányáruk jövedéki adójának emelése szintén jelentősebben érvényesült az alacsony jövedelműeknél, tekintve, hogy a lakosság egészéhez viszonyítva magasabb a súlya a fogyasztásukban. Alapvetően ez az oka, hogy 2015-ben a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek körében áremelkedés ment végbe.

A magas jövedelmű háztartásokban átlagosan nem változtak az árak, míg a többi társadalmi rétegnél megközelítőleg hasonló mértékű volt árcsökkenés, mint a lakosság egészénél. Az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) körében 2015-ben folytatódott az árcsökkenés, a 2014. évi 0,5 után további 4,6 százalékkal estek az árak az előző évhez képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!