Közélet

2016.04.14. 16:54

Nárcisz- és tulipánkavalkád

Több százezer tulipánnak és nárcisznak ad otthont az ország egyik legnagyobb, magánkézben lévő virágoskertje Kecskeméten, mely hétéves fennállása óta a hétvégén vált először látogathatóvá a nagyközönség számára is. A szerencsés résztvevők még Eva Longoria-ban is gyönyörködhettek.

Koós Kata

Kitárta kapuit a hétvégén a nyilvánosság előtt hazánk egyik legnagyobb magánkézben lévő virágoskertje Kecskeméten. A 16 ezer négyzetméteres birtok elrendezése évente változik. A mesterségesen kialakított domb kilátóként biztosítja a szemlélődő számára, hogy egyszerre gyönyörködhessen a kert aprólékos precizitással kialakított színpompájának összességében. A kacskaringós ösvények, romantikus lugasok és a kis vízeséssel díszített tavacska mellett azonban a főszerepet időről időre a szivárvány minden színében tündöklő tulipán és nárcisz ágyások kapják.

– Hét éve kezdtük meg a kert kialakítását a tulajdonossal, aki elsősorban a hagymás növények, azon belül is a tulipánok szerelmese. Ez idő alatt a világon fellelhető összes tulipánféle helyet kapott már a birtokon. Idén kivételesen a nárciszok vannak többségben, körülbelül 150 ezerre tehető a számuk – mondta el Posnyák Klára, okleveles kertészmérnök, a Növényvilág Magyarország Kft vezetője. Elmondta, a neve elhallgatását kérő tulajdonos Hollandia és Németország legnevesebb tulipántermesztőitől importálja a virághagymákat.

– A családi pihenőhely kialakításán túl a tulajdonos legfőbb célja egy gyűjteményes kert létrehozása volt, ahol a nárciszok és tulipánok minden fajtáját megörökítheti. Amikor az interneten rendeli ugyanis a virágokat, nagyon sok kép nem a növények valós színárnyalatát ábrázolja. Éppen ezért minden fajtáról fotókat készíttetett, melyeken a virágok hiteles külseje jelenik meg. A hét év alatt körülbelül 1700 fajta tulipánról készült már fénykép – fogalmazott a kertészmérnök.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Galériánkért kattintson a képre! Fotók: Bús Csaba
[/caption]

A lehető legjobb minőségű felvételekről nemcsak hivatásos fotósok és operatőrök gondoskodnak időről időre, a virágoskert saját kamerarendszerrel rendelkezik.
– Elhelyeztünk már olyan földalatti kamerát, mely alulról videózta a hagymát, hogyan nő, hogyan ereszt gyökeret. Emellett a felszínen is található néhány gép, melyek percenként egy felvételt készítenek, így rögzíthető, hogy éjszaka mit csinálnak a tulipánok, hogy nyílnak vagy éppen virágoznak el – mesélte.

Tipp a szakértőtől

A tulipánokat olyan helyre érdemes ültetni, ahol nincs állandó öntözés. A hagymák csak ősszel és tavasszal igénylik a vizet. A homokos, laza talajt szeretik, illetve a fák alatti részeket, ahol még éppen éri őket a tavaszi napsütés, később azonban nem tűz oda a nap. Miután a növény levirágzott, öntözetlennek kell maradnia a területnek, vagy ki kell venni a talajból a hagymákat, és hűvös, száraz helyen átnyaraltatni őket. Ősszel pedig visszakerülhetnek a földbe – ajánlotta Posnyák Klára, okleveles kertészmérnök.

A birtok talaja igazi kihívást jelentett a szakértő számára. – Egyáltalán nem kertnek való. Nagyon magas a PH értéke, ráadásul szikes. A víz pedig túlzottan vasas, annak is magas a PH-ja, így savanyítanunk kellett. Itt a növények gyakorlatilag mintha infúzión lennének. A legtöbb virágfajta egyéni bánásmódot igényel – fogalmazott Posnyák Klára, aki csapatával februártól decemberig dolgozik, hogy a kert egész évben megőrizhesse szépségét.

Bár jelenleg csupán két fő tulipánfajta található a virágoskertben, mégis különleges jelentőséggel bír az idei esztendő. – Mindkettő licenc jogát megvette a tulajdonos, tehát ő nevezheti el, és egyedüliként forgalmazhatja az egész világon. Egyik kedvenc színésznője után Eva Longoria lett az egyik, a másik nevén még gondolkodik – árulta el Posnyák Klára.

 

Galériánkért kattintson a képre! Fotók: Bús Csaba -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!