Közélet

2016.02.13. 07:10

Kondícióerősítő a növényeknek

A mezőgazdasági termelők rendre tapasztalják: egyre zsugorodik a növényvédő szerek választéka.

Miklay Jenő

Az EU tagállamaiban, így hazánkban is, elsősorban az emberre, az élő környezetre legveszélyesebb kemikáliákat iktatják ki, vagy legalábbis fokozatosan szűkítik felhasználási területüket. Sok egyéb közt így jártak a klórpirifosz hatóanyagot tartalmazó rovarirtók, melyeket legutóbb egyebek közt az alma, a káposzta termesztésből tiltottak ki. Ez a toxikus anyag, bizonyítottan károsítja az idegrendszert, visszafordíthatatlan mentális romlást okoz.

A vegyszerezés korlátozásával párhuzamosan tökéletesednek és terjednek a természetes növényvédelmi technológiák. Pesti Gábor növényvédelmi mérnök tapasztalata szerint, egyre több gazdaságban használják az úgynevezett biostimulátorokat. E természetes eredetű, növényi kivonatokat, szerves anyagokat, vitaminokat tartalmazó készítmények (például lombtrágyák formájában) a növény életciklusaihoz (gyökeresedés, virágzás) igazítottan javítják a növények kondícióját, azzal ellenállóbbá válnak a betegségegekkel szemben. Továbbá mindezt helyes agrotechnikai műveletekkel társítva kevesebb vagy semennyi szerre nincs szüksége a gazdának.

A biostimulátorokról részletesen is szó lesz a nagykőrösi gazdakör újabb szakmai fórumán. Február 19-én, délután 4 órától a Kinizsi sportközpont nagytermében neves szakemberek adnak tájékoztatást a témában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!