Közélet

2016.02.13. 07:06

Februári talányok kiskertekben

Kis mértékű inflációról szólnak ez idő tájt a gazdasági hírek, amelyek valóságát alighanem a kertészek is alá támaszthatják.

Miklay Jenő

Kecskeméti és nagykőrösi gazdaboltokban szerzett információink szerint a vetőmagok, növényvédelmi szerek és egyéb segédanyagok ára szinte megegyezik az egy-két évvel ezelőttivel. Kívánkozik azért a megjegyzés: Többletköltség nélkül is szélesre kell nyitnia pénztárcáját annak, aki alaposan gondjaiba veszi tavasszal növényeit.

– A korai enyhülés máris munkára serkenti a kertészeket, idejük azonban így is kevés. Gyakorlott kertészek is esnek abba a hibába, hogy a metszés elhúzódik a kezük alatt a virágzásig, amikor már elkéstek a lemosó permetezéssel. Pedig ezt a műveletet kihagyni nem szabad. Színes bimbós állapotig legalább két rezes, olajos kezelésben kell részesíteni a gyümölcs- és díszfákat. A mai olajos készítmények, ellentétben a régi erős mérgekkel, már nem klórozott szénhidrogénekből készülnek, ezért azokat évente lehetséges használni például díszfák, rózsák, berkenyefélék kezeléséhez is – hallottuk Szabó Balázs növényvédelmi mérnöktől.

A szakember különösen a Homokhátságon jellemző, a csonthéjasokban súlyos károkat okozó monília, tafrina betegségekre hívta fel a figyelmet.
– A tafrinát dérgombának is nevezik, nevére utalóan hideg időjárásban is támad, ezért már február első napsütéses időszakaiban ajánlatos kétszer rezes permetezést adni az őszibaracknak. Léteznek olyan réztartalmú szerek, amelyekkel virágzás után a gyümölcsviasz kialakulásakor lehet ismételni a kezelést.

A korai enyhülés miatt bizonytalanok a kertészek messenek, vagy még várjanak vele. A gyümölcsfák a magasabb hőmérséklet hatására korábban „felébredhetnek”. Ilyenkor az esetleg visszatérő erősebb fagyok komoly károkat okozhatnak a fák termőképességében. A nagyobb méretű gyümölcsösökben nem sok választásuk van a kertészeknek: a metszéssel haladniuk kell. A kiskerteseknek azonban ajánlják a szakemberek: várjanak a metszéssel február végéig, március elejéig. A hidegtűrő hagymafélék, petrezselyem, sárgarépa, borsó, saláta, retek vetését azonban megkockáztathatják az enyhe februárban.

 [caption id="" align="aligncenter" width="650"] Zöldségfélék tasakolt vetőmagvai. A fajta kínálat is bőséges, nehéz választani.
[/caption]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!