Kultúra

2016.02.12. 16:30

Lételemük a nyílegyenes célbalövés

A történelmi íjászat mesterei Hunyi Tamás és Emőke. Szombaton kunszentmiklósi klubjuk rendez íjászviadalt.

Popovics Zsuzsanna

A Nyílegyenes Íjász Klub íjászait már bemutattuk tavaly ősszel. A dél-koreai WTAF (World traditional Archery Federation) világbajnoki hagyományos íjászversenyen számos aranyérmet szerzett Hunyi Tamás és felesége, Hunyiné dr. Domokos Emőke. Civilben Tamás fogtechnikus, Emőke fogorvos. Évekig ingáztak Budapestről Kunsztentmiklósra: a fővárosban éltek, a kiskunsági városban dolgoztak. Aztán nagyot gondoltak, és vidékre telepedtek. Kunszentmiklóson sokakat „megfertőztek” a történelmi íjászat szeretetével.

– Az országban egyedülálló módon két pályánk is van: Budapesten és Kunszentmiklóson – avat a Nyílegyenes Íjász Klub mindennapjaiba Tamás, egyesületi elnök. – Három éve lemondott a Nyílegyenes akkori elnöke, kevés híján szétszéledt a csapat. Az akkori mélyrepüléshez képest jelenleg közel hetven tagunk van, 30-40 fő nagyon aktív, hetente részt vesz az edzéseken.

– Télen is?
– Aki komoly íjász, lehetőleg naponta gyakorol. A hideg hónapokban a városi sportcsarnok egyik folyosóján tartjuk az edzéseket, de ahogy jön a tavasz, visszatérünk a pályánkra. Kunszentmiklóson létesült egy vásártér a város szélén, ott kaptunk helyet a városvezetés jóvoltából. Jómagam rendszeresen edzek, napi 200-300 nyíllövéssel. A körmeim tele vannak véraláfutásokkal.

– Emőke, ön is ilyen fanatikus?
– A munkabeosztásom miatt kevésbé érek rá a napi edzésekre. Fogorvos vagyok, a kezem a „munkaeszközöm”, vigyázni kell az ujjaimra – válaszol a Emőke. – A koreai verseny előtt megroppant az egyik ujjam, majd'' három hónapig zsibbadt. Az óvatosság jegyében nem 200 lövés a napi penzumom, beérem kevesebbel. Magor kisfiunk 2,5 éves, így én csak akkor jutok íjhoz az edzéseken, ha valaki átvállalja a gyerekfelügyeletet. Rengeteg versenyen veszünk részt, a nappalinkban lévő „dicsőségfal” tele van érmekkel – folytatja a családfő. – Szinte minden hétvégén úton vagyunk, számos versenyt az íjászbarátaink, a sporttársaink szerveznek, akik szinte elvárják, hogy mi is jelen legyünk a rendezvényükön.

Magyarországon a hivatalos történelmi íjászversenyeken 5-től 35 méterig juttatják célba a nyílvesszőket. Koreában 35 méternél kezdődik a verseny, és rendszerint 90 méterig tart, de van 165 méteres lövés is. Van olyan kihívás, amikor a lehető legmesszebbre kell eljuttatni az íjvesszőt. Hunyi Tamás több íjásszal azon dolgozik, hogy Magyarországon nagyobb teret kapjon a távcéllövészet. Kidolgozott egy versenyt, ahol 120 méterig lehet majd célba lőni.

Mózes Albert-díj

Januárban a kunszentmiklósi képviselő-testület Mózes Albert-díjat adományozott Hunyiné dr. Domokos Emőkének. Az elismerést minden évben olyan személy vagy csoport kapja, aki a város sport életében kiemelkedő szerepet játszot

 Ennyire izgalmas a távlövészet?
– Nekünk igen, már csak a történelmi hagyományokból adódóan is – veszi át a szót Tamás. – Az egyesületünk által kidolgozott távcéllövés országos tesztversenyét júniusban tartjuk. Tervezzük még az Elődeink ösvényei – Magor próbát, Kunszentmiklóson, július közepén. Ezen a versenyen a távcéllövés 40 méterről indul és  fokozatosan növekszik 210 méterig. A távlövés lényege a leghosszabb lövés a kijelölt területen.

– Szombaton Kunszentmiklósra várják a történelmi íjászokat.
– A Szigeti Rókák alapította vándorzászlóért megy majd a küzdelem. A 15 éves verseny évente kétszer rendezik, a mostani lesz a 30. megméretés. Az egyéniben és a csapatban elért pontok összeadódnak. Amelyik csapat győz, azé a vándorzászló, és rendezheti legközelebb a versenyt. A Nyílegyenesnek ez eddig négyszer sikerült, egyedüliként az országban. Mivel mi vagyunk a házigazdák, a holnapi versenyen nem indulunk, csak szurkolunk a többieknek.  

 

Januárban a kunszentmiklósi képviselő-testület Mózes Albert-díjat adományozott Hunyiné dr. Domokos Emőkének. Az elismerést minden évben olyan személy vagy csoport kapja, aki a város sport életében kiemelkedő szerepet játszot -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!