Közélet

2016.02.12. 18:06

Csodájára járnak az óriás citromoknak

Csodájára járnak azoknak a különleges óriás citromoknak, amelyeket Tarjányi Ágoston termel fóliaházában. A kiskunfélegyházi biogazdánál eddig termett legnagyobb gyümölcs több mint egy kilót nyomott.

Vajda Piroska

A Tarjányi család harmincöt évvel ezelőtt ajándékba kapott egy aprócska citromfát, amit féltve őrizgettek, nevelgettek. Nyáron kitették a kertbe, télen bevitték a lakásba. Néhány év után a sok gondoskodást és törődést meghálálva a fa virágot hozott, de a termés még váratott magára.

Mivel a citromfa nem szerette a ki-be hordozást virágjai a lakásban mindig lehullottak – mesélte Tarjányi Ágoston, aki 1998 óta foglalkozik biokertészkedéssel. Feleségével elhatározták, hogy a citromfát kiültetik abba az üvegházba, ahol zöldségpalántákat nevelik. A kiültetés bevált, mert már az első évben megmaradtak rajta a virágok és az óriás citromok is.

A kertész házaspár később a növény szaporításával is megpróbálkozott. Először szemzéssel, majd oltással kísérleteztek, de nem sikerült. Az elvetett citrommag sem hozott eredményét. Végül a dugványozást siker koronázta és újabb csemetékkel gyarapodott a fóliaház. Ma már tizenkét citromfájuk folyamatosan terem. A téli időszakban van némi visszaesés, de Tarjányiéknak így sem kell citromot venniük a boltban. Sőt mandarint és lime-ot sem.

Azt is megtudtuk, az óriás citromok annyiban térnek el a hagyományostól, hogy ujjnyi vastag héjuk van, ám ez is fogyasztható, nagyon egészséges. A Tarjányi család tagjai ezért ritkán betegek. Megéri a gondoskodást, és a téli fűtést – tette hozzá szakember. Mivel ekkora mennyiségű citromhéjat nem fogyaszt el egyszerre egy család, érdemes lefagyasztani, vagy kandírozni – tanácsolta a biogazda, aki egyébként a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági Szakiskola tangazdaságában tanítja kertészkedni a diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!