Kultúra

2016.02.12. 09:39

Negyvennégy év után Hamlet

Újra színpadon a Hamlet a kecskeméti Katona József színházban, Rusznyák Gábor rendezésében. A péntek esti premier előtt a Claudiust alakító Kőszegi Ákossal beszélgettünk.

Mihályka Gyula

Fotó: Walter Peter

– Pályafutása során játszott már a Hamletben, azonban nem Claudiust...
– Szegeden, a rendszerváltozás előtt, 1987-ben Bodolay Géza rendezte a darabot, én alakítottam Hamletet. Az előadás eléggé politikus volt, akkoriban forrt a levegő. A premier október 23-ára volt kiírva, de egy héttel korábbra kellett tenni, mert a forradalom kitörésének évfordulóján nem engedélyezték a bemutatót. A darabot 23-án is játszottuk, valami elképesztő sistergés volt a nézőtéren.

– Ha azt halljuk, hogy Hamlet, akkor a címszereplő vívódása, őrlődése jut eszünkbe, melynek csúcspontja a híres nagy monológ. Claudius – aki megölette a királyfi atyját, majd később parancsot ad Hamlet meggyilkolására is – nem tűnik ennyire bonyolult figurának. Vagy ez csak látszat?
– Én a sztereotípiákat szerettem volna elkerülni ebben a szerepben. Rendkívül sokszor ábrázolják vérgőzös, alkoholtól bűzlő alaknak Claudiust. Pedig önmagában egy tehetséges emberről van szó. Csak a módszerei, a hatalomhoz kerülése az végképp elítélendő. Természetesen számtalan ilyen, vagy közel hasonló alakkal találkozunk a mai korban is. Épp ezért érdemes ezt a művet mindig elővenni és az adott kor tükreként ábrázolni.

– Ezek szerint van áthallása a mai korhoz?
– Nyilvánvalóan nem lehet a Hamletet úgy eljátszani, hogy ne legyen. A Hamlet a világirodalom egyik legpolitikusabb műve. Mindig van benne olyan, ami áthallik és amit a néző úgy érzékel: aha, értem, ez erről szól, vagy ezt akarja érzékeltetni.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Kőszegi Ákos Fotók: Walter Péter
[/caption]

– Mennyire nehéz a darab nyelvezete?
– Én rendkívül szeretem Shakespeare-t, mert nagyon tömören, pontosan fogalmaz és hihetetlenül érthetően. Ha ez jól van játszva, akkor semmilyen szinten nem tűnik nehéz nyelvezetnek. Nádasdy Ádám fordítását használjuk, de Arany is van benne. Ez egy nagyon különös dolog, mi nem a Hamlet című színdarabot mutatjuk be, hanem egy Hamlet előadást, a rendező elgondolása és víziója alapján. Természetesen nagyon hasonlít a Hamlethez, de ma már nagyon nehéz megközelíteni úgy ezt a művet, hogy a várfokon megjelenik Hamlet atyjának a szelleme... Mi megpróbálunk egy másik megoldást kínálni a nézőknek, hogy ez befogadhatóbb legyen a számukra.

– Sok Hamlet előadást látott már életében, ez ön szerint mennyire marad emlékezetes?
– Egy Hamlet előadás mindig emlékezetes, pláne a színház számára, mely egyáltalán elő tudja adni ezt a darabot. Nem minden társulat alkalmas erre. Kell hozzá egy Hamlet, egy rendező, akinek elképzelése van róla, és persze egy tehetséges társulat.

– Hamletnek volt jobb lenni Szegeden, vagy most Claudiusnak Kecskeméten?
– Huszonhét évesen elképesztő dolognak tartottam, hogy Hamletet eljátszhattam. Most a kecskeméti Hamlet, Porogi Ádám sem fiatalabb, mint akkor én voltam. Az egy varázs, hogy most a szembenálló felet, Claudiust is eljátszhatom. A mozgatórugóit, az ő igazságát is megkereshetem, ha van neki. Ugyanilyen különös volt, amikor eljátszhattam a Don Carlosban a címszerepet, majd Posa márkit és később Fülöpöt.

 

Kecskeméten 1972-ben játszották utoljára

Shakespeare talán legismertebb tragédiáját Kecskeméten a legendás, 1972-es, Ruszt József-féle Hamlet óta nem láthatta a közönség. A fordulatos történetben Hamlet anyja, Gertrud a király halála után újra férjhez megy, így a trón Hamlet helyett nagybátyjára, Claudiusra száll, aki egyben a király gyilkosa is. Hamlet atyja szellemétől erről értesülvén elhatározza, hogy bosszút áll.

Szereplők: Kőszegi Ákos, Bognár Gyöngyvér, Porogi Ádám, Decsi Edit, Kiss Jenő, Orth Péter, Nagy Viktor, Farkas Ádám, Hegedűs Zoltán, Kocsis Pál, Zayzon Zsolt, Kertész Kata, Puskás Gyula. Rendező: Rusznyák Gábor. Díszlettervező: Khell Zsolt. Jelmeztervező: Mocsár Zsófia. Dramaturg: Németh Virág.

 

<!-- Negyvennégy év után Hamlet Újra színpadon a Hamlet a kecskeméti Katona József színházban, Rusznyák Gábor rendezésében. A péntek esti premier előtt a Claudiust alakító Kőszegi Ákossal beszélgettünk. Mihályka Gyula Kecskeméten 1972-ben játszották utoljára Shakespeare talán legismertebb tragédiáját Kecskeméten a legendás, 1972-es, Ruszt József-féle Hamlet óta nem láthatta a közönség. A fordulatos történetben Hamlet anyja, Gertrud a király halála után újra férjhez megy, így a trón Hamlet helyett nagybátyjára, Claudiusra száll, aki egyben a király gyilkosa is. Hamlet atyja szellemétől erről értesülvén elhatározza, hogy bosszút áll.

Szereplők: Kőszegi Ákos, Bognár Gyöngyvér, Porogi Ádám, Decsi Edit, Kiss Jenő, Orth Péter, Nagy Viktor, Farkas Ádám, Hegedűs Zoltán, Kocsis Pál, Zayzon Zsolt, Kertész Kata, Puskás Gyula. Rendező: Rusznyák Gábor. Díszlettervező: Khell Zsolt. Jelmeztervező: Mocsár Zsófia. Dramaturg: Németh Virág.

Kőszegi Ákos Fotók: Walter Péter -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!