Közélet

2016.02.11. 10:02

Csaknem háromezerszer riasztották a tűzoltókat tavaly a megyében

A 2015-ös év embert próbáló volt a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság számára – mondta tegnap dr. Farkasinszki Lóránt megyei igazgató a katasztrófavédelem Kecskeméten tartott évértékelőjén, melyen jelen volt Mecsei Judit ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzési szolgálatvezetője is.

Zsámbóki Dóra

Fotó: Zsamboki_Dora

A tűzoltó ezredes ismertette: tavaly kicsivel több káresethez vonultak a megyei tűzoltók, mint 2014-ben, összesen 2964 esetben kérték az állampolgárok a tűzoltók beavatkozását. Ebből 1609 volt a tűzeset, műszaki mentést 1355 alkalommal végeztek a megye tűzoltói. Utóbbiban emelkedés mutatkozik a korábbi évhez képest, ezt az igazgató a viharos időjárással magyarázta. Tavaly 11-szer kaptak a tűzoltók szándékosan megtévesztő, 670 esetben pedig téves jelzést.

Mint elhangzott, a legnagyobb kihívást 2015-ben a két legmagasabb fokozatú, ötös kiemelt minősítésű erdőtűz oltása jelentette Kiskunhalas külterületén, illetve Kaskantyú külterületén volt, gyakorlatilag egyszerre, július negyedik hétvégéjén. Kaskantyúnál, a Kiskunsági Nemzeti Park területén 3905 hektáros erdőtagban tomboltak a lángok, a tűzoltóknak 3650 hektárt sikerült megmenteniük. Kiskunhalas külterületén 2300 hektár a megmentett terület, és a tűzoltóknak azt is sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok belekapjanak az 5 veszélyeztetett tanyába, illetve egy MOL átfejtő állomásba.

Farkasinszki Lóránt beszélt a tűzoltók szakmai sikereiről is, melyek közt megemlítette, hogy a kecskeméti hivatásos tűzoltók a 10. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn ismét dobogóra állhattak, harmadikak lettek, a tiszakécskei önkormányzati tűzoltók pedig a negyedik helyen végeztek.
Az ezredes évértékelőjében egyebek mellett kitért arra is, hogy a megye területén 9, a hivatásos parancsnokságok szakmai felügyelete alá tartozó önkormányzati tűzoltóság működik, főleg állami, kisebb részt önkormányzati normatívából.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Dr. Farkasinszki Lóránt és Mecsei Judit az évértékelőn
[/caption]

Farkasinszki Lóránt kiemelte, hogy mivel a tűzesetek nagy része egy gépjárműfecskendővel, illetve egy vagy fél rajjal felszámolható, ezért az esetek több mint 90 százalékában az önkormányzati tűzoltók önállóan tudtak beavatkozni. Az ezredes elmondása szerint napjainkban az önkéntes szervezetek megerősödését is láthatjuk, ezt támogatja a központi szervezet és a megyei igazgatóság is. 2015-ben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázatokon több mint 24,7 millió forint értékben részesült támogatásban a 27 pályázó önkéntes tűzoltó egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!