Közélet

2016.02.10. 11:25

A NAV közreműködik az szja-bevallásban

Február 15-ig még kérhető, hogy a NAV közreműködjön az szja-bevallás elkészítésében.

baon.hu

A lehetőséggel sokan élhetnek, ugyanis akinek munkáltatótól, kifizetőtől volt jövedelme, akár kedvezményt is érvényesíthet, és az 1+1 százalékon kívül is rendelkezhet az adójáról, megfelel az egyszerűsített bevallás feltételeinek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szja-bevallási ajánlatot készít, ha erre február 15-ig nyilatkozatban kéri az adózó. Azoknak tehát nem kell időt fordítani a bevallás kitöltésére, akik megfelelnek az egyszerűsített bevallás feltételeinek. Ebben az esetben az adóhivatal készíti el számukra a személyijövedelemadó-bevallást, amit úgymond ajánlatként megkap az adózó, mielőtt azt véglegesnek tekintené a NAV. Reagálni csak akkor kell, ha valami eltérés van az ajánlatban szereplő jövedelmek és a 2015-ben szerzett keresetek között. Az eltérést javítani kell és aláírás után vissza kell küldeni a bevallást a NAV-nak.

Az egyszerűsített bevallást a 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, melyet február 15-éig kell eljuttatni a NAV-hoz (levélben, személyesen vagy Ügyfélkapun). A 1553NY jelű nyomtatvány elérhető a NAV ügyfélszolgálatain vagy a www.nav.gov.hu/szja/szja „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt.

Egyszerűsített bevallás mellett is bárki rendelkezhet adójának 1+1 százalékáról; civil szervezetet, egyház, illetve a Nemzeti Tehetség Program támogatásáról. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható: http://nav.gov.hu/nav/szja1_1.

További, részletes információ és segítség a www.nav.gov.hu/szja/szja oldalon, valamint a NAV ügyfélszolgálatain és a 06-40/42-42-42-es telefonszámon érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!