Közélet

2016.02.09. 16:10

Csúszik a csatornázás

Sok területen fejlődött Kunszentmiklós a tavalyi évben. Hibák még vannak, de azért dolgoznak, hogy ezeket is kijavítsák – hangzott el a városvezetés részéről a közmeghallgatáson.

Popovics Zsuzsanna

A tavaly megvalósult fejlesztésekről, a készülő idei költségvetésről, a városi büdzséből helyi ügyekre fordított összegekről tájékoztatta a lakosságot Kunszentmiklós polgármestere és képviselő-testülete múlt csütörtökön.

A közmeghallgatáson több mint százan vettek részt. A lakosság kifogásolta a városba vezető közutak rossz állapotát, valamint azt, hogy a tasskertesi városrészben sehogy sem érnek a csatornaépítés végére.

Az elfogadott napirendi pontoknak megfelelően beszámolt a 2015-ös évre vonatkozóan a városi rendőrkapitány, az önkormányzati tűzoltóság, a helyi polgárőrség, a víziközmű-társulás. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársa a várost érintő idei munkálatokról beszélt.

Lesi Árpád, a város polgármestere beszámolóját a tavalyi év sikereivel kezdte: átadták a kormányhivatalt, utakat aszfaltoztak, felújították a sportcsarnokot, új épülettel bővült és megszépült a gimnázium, felújították az egyik óvoda konyháját. Megépült a városi csatornarendszer, ennek készültsége jelenleg 98 százalékos. A fejlesztések zöme pályázati támogatással valósult meg. A polgármester fontos eredménynek nevezte, hogy a városban 5 százalékra csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Ez a mutató még sosem volt ilyen alacsony. Nőtt a helyi vállalkozások által befizetett iparűzési adó mértéke. Az így befolyt összeg magasabb, mint Szalkszentmárton, Szabadszállás és Dunavecse ezen adóbevételei együttvéve – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzati tűzoltóság részéről elhangzott: az éves fenntartási költségeikből hiányzik 2 millió forint. Ha nem sikerül előteremteni, meg is szűnhetnek. Válaszként elhangzott: tavaly 6 millió forinttal támogatta az önkormányzat a tűzoltóságot, a tervek szerint idén 7,5 millió forintot fordítanak erre a célra.

A hallgatóság is elmondhatta észrevételeit, véleményét. A legtöbb kérdés a közutak állapotára vonatkozott. Az állami úthálózattal kapcsolatos felvetésekre Vasajiné Borbély Erzsébet, a Magyar Közút Solti Mérnökségének vezetője válaszolt. Elmondta: az utak karbantartását rendszeresen elvégzik, útfejlesztésekre viszont nincs forrásuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A közmeghallgatáson több mint százan vettek részt, többen kifogásolták, hogy a tasskertesi városrészben sehogy sem érnek a csatornaépítés végére
[/caption]

Tasskertes lakói közül többen azt kifogásolták, hogy utcáikban sártenger és kiásott gödrök nehezítik a forgalmat, immár több hónapja. Mikor fejeződik be a szennyvízcsatorna-hálózat építése a városrészükben – kérdezték. Válaszként elhangzott: a kivitelezésben érintett cégek több mint 20 végeznek csatornaépítést szerte az országban, de annyi belvízzel, mint Kunszentmiklóson, sehol máshol nem találkoztak. Az egyik céget képviselő mérnök elmondta, emiatt tervmódosítást kellett végezni, és új átemelőszivattyút létesíteni. A tervek szerint március közepére mindennel elkészülnek, és betemetik a gödröket.

Több eszközt a rendőrség és a pedagógusok kezébe!

A közmeghallgatáson jelen volt Salacz László, a térség országgyűlési képviselője. Tőle azt kérték a kunszentmiklósiak, hogy a kormány hozzon olyan intézkedéseket, amelyek több eszközt adnak a rendőrség, a pedagógusok kezébe az iskolai rendbontások kezelésére. Ennek előzménye, hogy az elmúlt hónapokban a helyi általános iskolában sorozatosan előfordultak tanulói fegyelmezetlenségek. Az érintett fiatalokra nem igen hatnak azok az intézkedések, amiket ilyenkor megtehetnek az érintett szakemberek, megfelelve a hatályos szabályoknak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!