Közélet

2016.02.07. 15:52

Óriásbaba született Kecskeméten: Máté 5350 grammal jött világra

Ritkán születik akkora baba, mint Orosházi Máté: a kisfiú 5350 grammal jött világra csütörtökön a kecskeméti megyei kórházban. A tiszakécskei szülők gyermekének csodájára járnak az újszülött osztályon.

H. I.

Máté csütörtökön 22 óra 44 perckor született meg, mindennapinak nem mondható méretekkel: 5350 grammal és 58 centiméteres hosszúsággal.

- Egy héttel a szülés előtt az ultrahangon 4800 grammra becsülték születési súlyát, hozzátéve, hogy lehet kicsit több vagy kevesebb is. A végén még belehúzott a legény - mondta mosolyogva vasárnap az édesapa, a tiszakécskei Orosházi Attila. Mint megtudtuk, családjukban azért van hagyománya az óriásbabáknak: mindkét nagypapa 5 kiló körüli súllyal született, és a most már háromgyermekes házaspár két lánya is nagyobb volt az átlagosnál: annak idején a most 8 éves Jázminnál 4 kilót, a 2 éves Pankánál pedig 4 kiló 35 dekagrammot mutatott a mérleg. Ennek ellenére meglepődtek a szülők, hogy Máté még nővérein is túltett. 

Máté egyébként február 12-re volt kiírva, tehát egy héttel korábban érkezett. Csütörtökön este 6 órakor viszont elfolyt a magzatvíz, ezért rögtön hívták a mentőt (az édesanya, Orosháziné Soós Gabriella veszélyeztetett terhes volt, ezért orvosi tanácsra nem szállt gépkocsiba). A kórházi csomagja természetesen már össze volt készítve, hiszen a család már napok óta izgatottan várta, mikor indul be a szülés. Az édesapa bevallotta, ő éjszakánként ötször-hatszor biztos felébredt, annyira benne volt, hogy ki kell pattanni az ágyból.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Máté étvágya nagyon jó, három gyerek adagját is képes megenni Fotók: Hraskó István
[/caption]

Pár órás vajúdás után ifj. dr. Tankó András szülész-nőgyógyász szakorvos a császármetszés mellett döntött, és végül 22 óra 44 perckor kiemelte a hatalmas babát.
- A doktor úr felkiáltott, hogy legalább hat kilós a baba! Aztán kiderült, hogy kevesebb, bár Máté így sem lett kicsi - idézte fel a szülést a boldog anyuka. Gabriella arról is beszélt, hogy a harmadik várandóssága bizonyult a legnehezebbnek; ahogy fogalmazott, az első kettővel össze se lehet hasonlítani. Főleg a terhesség utolsó két hónapja volt megterhelő, alig bírt aludni, vagy felkelni az ágyról. Bár még ekkor is elkísérte lányait bölcsibe, iskolába, de az autóból már a férjének kellett kihúznia.

- Máté nagyon jól eszik, három gyerek adagját is elfogyasztja - ringatta a babát Gabriella. A nem is annyira kis öcsit nővérei már nagyon várják otthon, várhatóan nem lesz a kisfiúnak hiánya dajkából. De az óriásbébinek a kórházban is csodájára járnak az ápolók, előszeretettel öltöztetik és dajkálják. Édesapja büszkén nyugtázta is, hogy fia máris a lányok kedvence.

További részleteket keresse a hétfői Petőfi Népében!

 

<!-- Óriásbaba született Kecskeméten: Máté 5350 grammal jött világra Ritkán születik akkora baba, mint Orosházi Máté: a kisfiú 5350 grammal jött világra csütörtökön a kecskeméti megyei kórházban. A tiszakécskei szülők gyermekének csodájára járnak az újszülött osztályon. H. I. Máté étvágya nagyon jó, három gyerek adagját is képes megenni Fotók: Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!