Közélet

2016.01.04. 17:49

A közgyűlésen is téma volt Pallasz Athéné

A kecskeméti polgármester szerint az önkormányzat elsődleges feladata az egyetemmé válás folyamatának segítése, ezután tudnak érdemi lépéseket tenni az elnevezés ügyében. A „Pallasz Athénét ellenző” petícióhoz eddig több mint 1400-an csatlakoztak.

Hraskó István

A képviselő-testület decemberi ülésén is szóba került, amit lapunk is megírt korábban, azaz hogy az összevonás előtt álló kecskeméti és szolnoki főiskola új elnevezése Pallasz Athéné Egyetem lesz.
– A Kecskeméti Főiskola szenátusa véleményét is figyelmen kívül hagyó döntést sok kecskemétihez hasonlóan én is elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartom – mondta el interpellációjában Király József szocialista frakcióvezető, hozzátéve: a javaslatok között szerepelt a várossal és a térséggel kapcsolatba hozható név is, ezeknek sokkal több közük van a hírös városhoz, mint a görög mitológia istennőjének, Pallasz Athénének. Király József arra kérte a polgármestert és a város országgyűlési képviselőit, hogy „emeljék fel szavukat a döntés ellen, és változtassák meg azt, hogy olyan elnevezése legyen az egyetemnek, amely méltó Kecskemét hírnevéhez és elfogadható a város polgárainak, valamint a Kecskeméti Főiskola oktatóinak és hallgatóinak is egyaránt”.

Szemereyné Pataki Klaudia írásbeli válaszában az szerepelt: a campus megvalósításával megbízott Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány tiltakozásának adott hangot nyilatkozatában, kuratóriuma lépéseket tervez tenni a név megváltoztatására.
„Az önkormányzat feladata jelen helyzetben az, hogy az egyetemmé válás folyamatát, az oktatás feltételeinek megteremtését minden lehetséges eszközzel segítse. 2016. július 1-ig, az egyetem létrejöttéig alapvetően ezt tartjuk elsődlegesen szem előtt. Ezt követően tudunk érdemi lépéseket tenni az egyetem elnevezése ügyében” – állt a közgyűlésre készült válaszban, amelyet Király József nem, de a testület végül nagy többséggel (16 igen, 2 nem, 3 tartózkodás) elfogadott.
– Természetesen mi is a Kecskeméti Egyetem név mellett kardoskodtunk, személy szerint én is. Úgyhogy bízunk benne, hogy majd meghallgatják a véleményünket, mint más esetben is – mondta a közgyűlésen a polgármester.

Szolnokról jött az ötlet?

December 1-jén az Országgyűlés 109 igen és 9 nem szavazattal, 51 tartózkodás mellett elfogadta az oktatási törvények módosítását. Többek között azt is, hogy 2016. július 1-jétől a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával létrejön a Pallasz Athéné Egyetem. Az eredeti törvényjavaslatban még az állt, hogy az összevont két főiskolának Kecskeméti Egyetem legyen a neve. Aztán két fideszes, szolnoki kötődésű képviselő, Balla György és dr. Bene Ildikó módosító javaslatot terjesztett elő, hogy inkább Pallasz Athénéről kereszteljék el az egyetemet. A döntéssel sokan nem értenek egyet, a www.peticiok.com oldalon ezidáig több mint 1400-an csatlakoztak a Megfelelőbb nevet az egyetemnek! aláírásgyűjtéshez.

A szenátusok szavaztak a névről, de úgy tűnik, fölöslegesen
Mindkét főiskola szenátusa kapott egy listát, amelyen több verzió volt felsorolva a jövőbeli egyetem nevére vonatkozóan. A Kecskeméti Főiskola szenátusában a Kecskeméti Egyetem kapta a legtöbb szavazatot, Pallasz Athéné Egyetem nem is szerepelt a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!