Kultúra

2015.11.30. 17:19

Ady Endre mesélt őséről az Aranyban

A mai fiatalok gyakran mondják, Anyám baró, zsír... Míg egy évszázaddal ezelőtt Ady Endre a diószemű és a legszebb jelzőt használta édesanyjára. A szülő iránti tiszteletnek nem kellene cikinek lennie. Többek között erről is szólt Ady Endre, a híres költő leszármazottja, aki pénteken az Arany János Általános Iskolában tartott rendhagyó irodalomórákat a nyolcadikosoknak.

Sebestyén Hajnalka

A fővárosban élő Ady Endre nagyapja, dr. Ady Károly harmadik unokatestvére volt a költőnek. Másodszor látogatott el az Arany iskolába, ahol a tananyaghoz illeszkedve a nyolcadikosok figyelmét próbálta még jobban felkelteni a költő élete, munkássága iránt. Mindhárom nyolcadik osztály tanulói meghallgatták a vetített képes előadást. Érdeklődve hallgatták a költő életútját, melynek olyan részleteit ismerhették meg, melyek egyetlen tankönyvben sem szerepelnek.

Hosszú és összetett kutatómunka eredményét ismerhették meg 45 percben az aranyos diákok. – Tizenéves lehettem, amikor a telefonkönyv alapján egy nagy Ady kutató középiskolai tanár felhívta családomat. Elhívott magához. Emlékszem a kis lakásban körös-körül polcok álltak, rajta Ady Endre életét nyomon követő dokumentumok, könyvek, írások. A szenvedélyes kutató napra pontosan levezette, mikor mit tett, merre járt a költő. Ekkor kaptam kedvet hozzá, hogy belemélyedjek ősöm életének feltárásába. Családomnak is sok dokumentuma volt, így a kutatóval kölcsönösen segítettük egymást – emlékezett vissza Ady Endre.

Az előadás során a költő mindennapjait hangsúlyozza, bemutatja, hogy ő is ugyanolyan ember volt, de maradandót alkotót. Párhuzamot vont például a mai celebekkel, hiszen abban az időben ő is „celebnek” számított. De míg munkássága alapján róla 100 év múltán is beszélnek, a mai kor hírességeiről alig néhány hónapig, évig. Elmondta azokat a nehézségeket, mellyel akkor küzdöttek, például gondot okozott egy 20 kilométerre élő rokonnal való kapcsolatfelvétel. A mai fiataloknak pedig az jelenti a problémát, hogy a telefonja 3G-s vagy 4G-s, vagy van-e wifi a közelben. Összességében a mai nyelvhasználattal, példákkal próbálta élvezhetőbbé tenni Ady korát, párhuzamot vonva a mai korral.

– Boldogan mesélek a diákoknak a költő életéről. Valljuk be, nagyon nehezen motiválhatók a mai fiatalok. Előadásommal próbálom velük megszerettetni az irodalmat, kicsit érdekesebbé tenni számukra egy-egy szeletét. Ha már egyetlen diák érdeklődését is felkeltem, elértem a célom. Előadásom során igyekszem minél változatosabb és látványosabb elemeket bevonni. Úgy érzem sikerem van a fiatalok körében, látom a kíváncsi tekinteteket, a szemkontaktust kereső diákokat. Leginkább a címertörténet kötötte le őket, hiszen valamennyi címer kitűnő lenyomata az adott családnak. Elmagyaráztam a különböző elemeit, melyek a jövőben segítenek számukra más címerek történetének megértésében is. Emellett mindig meglepődve hallgatják műveinek felsorolását, hiszen a legtöbben csak a verseit tartják számon. Örömmel válaszoltam a kérdéseikre. Természetesen most sem maradt el az a kérdés, hogy annak idején, engem feleltettek-e Adyból.

Elolvasná a prózai műveket is

Ady Endre otthonában megtalálható valamennyi Ady mű. Nagy vágya, hogy egyszer valamennyi prózai művét is elolvassa. Az előadások megtartása véletlenszerűen jött számára. Egy barátja, a kecskeméti Szabó Tamás ötlete alapján kezdett bele. Bács-Kiskun megyében Kecskemét mellett járt már Tiszaugon is. Örömmel fogadja a felkéréseket.

Sebestyén Hajnalka A 11/C-sek az előadás után is bátran kérdezték a költő leszármazottját -->

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!