Közélet

2015.11.30. 07:11

Élet költözhet az Érsekkertbe

Lezárult a nagyszabású Kalocsa Szíve Program, melynek révén megújultak az érseki város legfontosabb idegenforgalmi létesítményei.

Tapodi Kálmán

Sok-sok munka, némi bosszankodás, de megérte. Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője így összegezte azt a 2,2 milliárd forintos beruházást, amihez száz százalékos támogatást nyert el Kalocsa városa konzorciumban az Incrementum Érseki Vagyonkezelő Központtal.
– Nagyon fontos, hogy tudjunk lelkileg is építkezni mindabból, amit fizikailag felépítettünk – mondta többi között Font Sándor, aki úgy vélekedett, a városlakók szívében is megkezdődhet a lelki építkezés. A most megvalósult beruházását ugyanis valóban sajátjuknak érezhetik, büszkék lehetnek rá és elmondhatják az odaérkezőknek: jó kalocsainak lenni.

A beruházás elsődleges célja a minőségi turisztikai igényeknek megfelelő egyedi, nemzetközi szinten is versenyképes idegenforgalmi szolgáltatások kialakítása volt, valamint a befektetők számára inspiráló turisztikai attrakciók számának növelése és ily módon az idényjelleg csökkentése.
Bálint József, Kalocsa polgármestere köszöntet mondott mindenkinek, aki kezdeményezője, segítője, kivitelezője volt az előző önkormányzati ciklusban elindított programnak. – Városunk múltját, jelenét és jövőjét mutatják ezek a beruházások, amiktől nem titkoltan idegenforgalmi bevételekre is számítunk – fogalmazott a városvezető, aki szerint ezzel a település még jobban rászolgál a „Kalocsa egy kis ékszerdoboz a Duna mellett” minősítésre.

A városban számos múzeum és egyéb látnivaló újult meg a program keretében, továbbá olyan rendezvényhelyszínekkel bővült Kalocsa idegenforgalmi palettája, amelyek biztosítják, hogy e páratlan barokk kisváros egész évben vonzó célpont legyen ne csak a hazai, de a külföldi turisták számára is.

Bábel Balázs, az érsekkerti kulturális központban tartott avatót követő sajtótájékoztatón elmondta: valóban sok nehézséggel és küzdelemmel járt már eddig is a beruházás és még nagyon sok munkát kell végezni ahhoz, „lelket és életet adjunk az elkészült épületekbe”.

Az érsekség által vállalt fejlesztéseknek egyébként jövő év március végéig kell elkészülniük. Mint elhangzott: a Kalocsa Szíve programot az egész város valósította meg és most az ott élőkön múlik, hogy jó szívvel fogadják-e a vendégeket, mert ezen múlik a helyi idegenforgalom jövője.
Vörös Márta, a főegyházmegye vezető építésze hozzátette: „Kalocsa ezer éves múltját szeretnénk kiszedni a földből, s megmutatni az embereknek.” Mindennek különleges színtere az épülő Astriceum, az érseki múzeum lesz, ahol „megmutathatjuk múltunkat és azt is, hogy vagyunk és leszünk”.

Kalocsa szíve teljesen megújult

A Kalocsa Szíve program során megújult az Érsekkert, amit 1930 körül nyitottak meg a lakosság számára. Ott táblákkal ellátott botanikai tanösvényt alakítanak ki, valamint kényelmes utcabútorokat helyeznek el. A parkban található a Platán Kulturális- és Rendezvényközpont – ami az egykori Platán Presszó helyén épült fel –, s egy többfunkciós közösségi tér lesz.

Az Asztrik térről az Érsekkertig vezető utcát sétánnyá alakítják és az érsekkerti fogadóépület információs központként szolgál tovább. A Kalocsa Turisztikai Látogatóközpont a Tomori Pál Főiskola kihasználatlan épületrészében kapott helyet, ahol helyi és a városba látogató vendégek nem csak hasznos turisztikai tippekkel, de a helytörténeti tárlat ismeretanyagával is gazdagabbak lehetnek. A pincében pedig a Duna Borrégió boraival ismerkedhetnek a látogatók.

Az átalakított Csilás park – ahol buszok számára is parkolókat létesítettek –, lehet a kiinduló pontja a kalocsai barangolásoknak. Az 1942-ben létesült Foktői úti híd is megújult, melynek oldalán egy vízesést helyeznek el. A Foktői út – Bozsó Ferenc utca – Sörház köz – Híd utca útvonal is megújult, modern burkolatokat kapott.

 

Címkék#kalocsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!