Közélet

2015.11.29. 12:23

Elutasított adócsökkentés

Nincs változás Baján a helyi adóknál 2016-ra. Ezt a városvezetés erénynek, az ellenzék hibának tartja. Minden adócsökkentési, kedvezménybővítési javaslatot elutasított a testület többsége.

Kubatovics Tamás

Az adócsökkentések a becslések szerint évi 40-50 millió forintos lyukat ütöttek volna a város jövő évi költségvetésén, aminek előkészítése zajlik a polgármesteri hivatalban és néhány adata  nyilvánosságra került a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.
Helyi adócsökkentést szeretett volna a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezete, konkrét elképzelés helyett a kecskeméti példát ajánlotta a városatyák figyelmébe, erről számolt be Fercsák Róbert polgármester, akinek asztalára az ülés napjának reggelén került a levélben megküldött javaslat, ami nem öltött hivatalos, azaz rendeletmódosításhoz szükséges formát.

Ennek a követelmények eleget tett Jaszenovics Istvánné (Jobbik) kezdeményezése, a képviselő a 70 év feletti és alacsony jövedelmű adózóknak kívánt 50 százalékos csökkentést elérni. – A tavalyi adóemelés legjobban a 70 éven felülieket sújtotta, ez a korosztály nem tudja kiegészíteni jövedelmét. Egy éve sok idős mondta, hogy a megemelt adót nem tudja kifizetni, az ő helyzetüket egy kicsit könnyebbé tehetnék – fogalmazott a képviselő. Kiemelte: Kiskunfélegyházán, Kiskunmajsán, Bácsalmáson és Kalocsán sincs kommunális adó.

Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért frakció vezetője szintén a tavaly megemelt adónem módosítását, differenciálását javasolta. Szerintük kedvezményeken keresztül érdemes támogatni a családokat, mert jelentős mértékű az elvándorlás és a fiatalokat érintő munkanélküliség. A családok számára a gyermekek számához igazodó kedvezmény bevezetését kezdeményezte, valamint a rendszeres szociális ellátásban részesülőket mentesítette volna a fizetési kötelezettség alól. - Ha fontos, hogy többen  maradjanak Baján és ne menjenek el a városból a terhek miatt, akkor támogatandó indítványunk. Van arra lehetőség, hogy később mindezt pontosítva tárgyalja a testület – mondta a városatya.

Csúsztatásnak nevezte az ellenzéki felvetéseket Fercsák Róbert (Fidesz), politikai szándékúnak nevezve a javaslatokat. Mint hangsúlyozta: más települések kapcsán egyéb költségvetési tételeket is vizsgálni kell, egyébként csak indulatokat gerjeszt a  képviselő. A frakciójavaslat formai hibáit felhozva pedig azt említette, hogy az ellenzéki képviselőcsoport külsős és belsős tagjai, tanácsadói között van Széll Péter korábbi polgármester, Barna György korábbi alpolgármester, dr. Révfy Zoltán volt polgármester, de egy megfelelő módosítót sem tudnak benyújtani. (Dr. Révfy Zoltán független képviselő, az ülésen nem vett részt – a szerk.)

– Alapvető igény volt a szabályok megalkotásakor, hogy az adó- és pénzügyi dolgokat ne keverjük a szociálisokkal. Az adófizetési nehézségeket az jelezné, ha nagy lenne kintlévőség és nem lehetne a tervezett bevételt biztosítani – összegezte a polgármester. Kérésére Orha Sándor, az adóiroda vezetője közölte, hogy a kommunális adóból előirányzott 210 milliós bevétel teljesült, az említett kedvezmények mintegy 2 ezerrel növelnék az ügyiratok 18 ezres számát, azaz létszámbővítést eredményeznének.

Kovács Csaba (Fidesz) képviselő az ellenzéki felszólalásokat politikai szólamként említette. – Épül, fejlődik Baja, ami bizonyára rosszul érinti őket. A város szociálisan érzékeny, tavaly nyolcszor volt ételosztás, ezen a télen március elejéig minden hétvégén ételt fogunk osztani - mondta.  Dr. Vácity József (Fidesz), a költségvetési bizottság elnökeként a 2016-os büdzsé bevezető fázisának minősítette az adórendeletet, aminek javasolt módosítása legalább 35-40 millió bevételcsökkenést jelentene a városnak és ezzel veszélyeztetné a 2016-os költségvetését.

Több lehet a kiadás

A 2016-os költségvetés előkészítéséről Butterer Péter, a hivatal költségvetési irodájának vezetője elmondta: már tudnak olyan dolgokról, amik a kiadások növekedését mutatják, drágább lehet a városnak a helyi közlekedés, az uszoda működtetése is jelentősebb tétel, a családsegítő átszervezése például 20 milliós többletkiadással jár. Ezért erény, ha az adóbevételeknél nincs csökkenés. Hozzátette, hogy szociális rendelet képes települési támogatással a helyi adókkal kapcsolatos problémák rendezésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!