Kultúra

2015.11.26. 08:00

Trombitáról harsonára váltott

Néhány éve trombita után váltott harsonára Beke Márk, a Kodály iskola tehetséges növendéke. A versenyeken sorra éri el a hazai és nemzetközi sikereket, a napokban a XII. Országos Szakközépiskolai Harsonaversenyen korcsoportjában harmadik lett. Ami azért is különleges, mivel az első osztályos harsonások közül csak ő ért el helyezést.

Sebestyén Hajnalka

Márk kiváló eredményével a Kodály Iskola legfiatalabb tanszakának erősítette jó hírnevét. A rangos megméretésen az első és második évfolyam együtt versenyzett, így összesen tizenhatan neveztek be ebbe a korcsoportba. A fiatal harsonás kilencedikesként az első korcsoportot erősítve tűnt ki tehetségével, remek játékával. Tanára Kuna Lajos, zongorán kísérte Gerhát László és Kovács Levente.

Lapunkban már több alkalommal hírt adtunk Márk kiváló eredményeiről.
Kecskeméten az M. Bodon Pál Állami Zeneiskolában kezdett el trombitán tanulni, majd két év váltott. Belátta, hogy a trombita nem az ő hangszere. Ezután kezdett el harsonázni. Nyolc hónap intenzív felkészülés után az első országos mélyrézfúvós versenyét megnyerte. A sikerszéria azóta is folyamatos.

– Nemcsak a versenyek, hanem az iskoláim is lehetőséget biztosítanak számomra hangszeres tudásom kamatoztatására különböző iskolai vagy egyházi rendezvények alkalmával. Először a Kecskeméti Református Általános Iskolában énektanárom figyelt fel énekhangomra, nyolc évesen már az iskolai kórus tagja voltam. Egy meseoperában is szerepet kaptam, melynek sikeréhez úgy gondolom játékom is hozzájárult. Ezek a sikerek megerősítették abban, hogy harsona művész szeretnék lenni, ezért jelentkeztem a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába. A sikeres felvételin túl annak is örültem, hogy továbbra is – az eddigi tanárom – Kuna Lajos tanár úr tanít – mesélte a fiatal harsonás.

Az iskola és versenyszereplések mellett a szakközépiskola szimfonikus zenekarában, kamara együtteseiben, valamint a Kecskeméti Ifjúsági Fúvós Zenekarban is játszik. Emellett  a Református templomban orgona mellett zenei kíséretet ad.

Remekeltek az iskola diákjai

A Kodály Iskola diákjai más versenyeken is remekeltek. A „Játsszunk Ismét Operát”  Országos Operaverseny Regionális Középdöntőjében az iskola csapata országosan első helyezett lett, így továbbjutott a döntőbe. A csapat tagjai: Ulicska Nikolett, Csonki Flóra, Szabó Alexa, Hencz Ráhel, Korb Vanessza, Sipos Ferenc. A fiatalokat felkészítette: Balogné Papp Boglárka és Kiss Zoltán. Az országos döntő december 14-én lesz Budapesten, az Erkel Színházban. Másik siker: a napokban Várpalotán megrendezett VI. Nemzetközi Popper Dávid csellóversenyen Károly Barna 3. díjat kapott. Tanára: Agócs Márta, zongorán kísérte Pusker Imre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!