Közélet

2015.11.26. 07:22

Drogokról az autógyárban

Gera Zoltán válogatott labdarúgó és dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos is a Mercedes-gyárban vendégeskedett kedden a cég által indított egészségmegőrző program nyitányán.

Hraskó István

Egészségmegőrző-fejlesztő programot indított a kecskeméti Mercedes-gyár, amelybe immár nemcsak munkatársaikat, hanem az üzemhez kapcsolódó képzőintézmények – Gáspár András és Kandó Kálmán szakközépiskola és szakiskola, valamit a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara – diákjait is bevonják. Ács László, a cég HR-igazgatója elmondta: érzik, hogy a régió felé is tartoznak társadalmi felelősséggel, ezért célként tűzték ki, hogy mind dolgozóik, mind a felnövekvő generációk egészségtudatosabban éljenek. A Mercedes-gyár a munkatársaknak eddig is többféle ingyenes, rendszeres sportolási lehetőséget biztosított, indult náluk dohányzásról leszoktató program, a dolgozók különböző egészségügyi szűréseken is részt vehetnek.

A diákok felé egy kedden megtartott drogprevenciós ismeretterjesztő rendezvénnyel nyitottak, amelyre a már említett iskolákból közel 150 tanuló és duális képzéses főiskolai hallgató látogatott el.  Mint a megelőző sajtótájékoztatón kiderült, a Mercedes-gyár a jövőben a mozgás, táplálkozás, a biztonságos közlekedés, az elsősegély-nyújtás, a pszichés problémák feldolgozása, valamint a szenvedélybetegségek megelőzése terén kíván hasznos tanácsokkal, programokkal segíteni a fiataloknak.

– Senki ne várja, hogy egy előadást követően a fiatalok úgy fognak innen felállni, hogy ezentúl egyiküknek sem fog eszébe jutni rágyújtani egy szál cigarettára, meginni egy pohár sörnél többet, vagy esetleg elpattintani egy spanglit. Ezek hiú ábrándok. A történetnek arról kell szólnia, hogy a gyerekek merjenek nemet mondani  –  ezt már dr. Zacher Gábor toxikológus mondta, aki aztán humorral fűszerezett, érdekfeszítő előadást tartott a drogokról és azok veszélyeiről.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Galéria
[/caption]A főorvos szerint a felnőttek sokszor elfeledkeznek arról, hogy ők is voltak fiatalok, és bizony pontosan ugyanúgy feszegették vagy át is lépték a határokat, mint a mai tinik, csak kicsit más világban. Hangsúlyozta: abban, hogy a gyerekek jó döntést hozzanak, nagy szerepet játszanak a szociális minták – a kortársaktól tanultak mellett főként a családból hozott értékek, iránymutatások.

A rendezvényen fellépett Aranyosi Péter humorista, Lesinszki Dávid DJ, beatbox-os (szájdobos), végül Gera Zoltán válogatott labdarúgó ifj. Knézy Jenő sportriporter és a diákok kérdéseire válaszolt.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!