Közélet

2015.11.25. 06:57

Nosztalgikus tárlat az utasellátásról

Egykoron az ország legnagyobb vendéglátóipari cége volt az Utasellátó, ahol több mint hatezren dolgoztak. A 67 éve alapított állami vállalat ma már csak külföldön nyújt szolgáltatást és a foglalkoztatottak létszáma is 202 főre csökkent.

Tapodi Kálmán

Huszonkét étkezőkocsival és huszonhét hálókocsival kezdte meg működését 1948. november 19-én a MÁV Utasellátó Nemzeti Vállalat. A második világháború után ugyanis csak kevés étkező-, és hálóvagon maradt használható állapotban, így a kocsik híján eleinte mozgó árusok kínálták az italt, édességet, szendvicseket az utasoknak. A társaság első vezetőjévé Szolga István budapesti lakost nevezték ki.

A 67 éves Utasellátó történetéről még számos érdekesség fellelhető azon a kiállításon, ami tegnap nyílt meg a halasi VOKE Művelődési Házban. A vándorkiállítás – ami alapját Nehéz György magángyűjteménye képezi –, egészen napjainkig karolja fel a „fedélzeti utasellátás” történetét. „De sok minden jó van az Utasellátóban” – idézte a társaság indulóját köszöntőjében a vasutas kultúrház vezetője Kapus Krisztián, aki maga is nosztalgiával emlegette a múltat idéző tárgyakat és a jellegzetes édességeket.

– Valamikor Balatonszárszón és Budapesten is egy-egy cukrászüzem csak nekünk dolgozott – idézte a daliás időket Haraszti Gábor, aki 21 éves korától végigjárta a ranglétrát, mire osztályvezetőként nyugdíjba vonult. A saját márkás termékek árait is fejből sorolta: a rumos golyó kiskereskedelmi ára 2 forint volt, a III. osztályú pedig 2,20 volt egykoron.

A kor elvárásai szerint eszközeiben és kínálatában is folyamatosan változó utasellátás nem csak a vasútra korlátozódott, hiszen a „földön, vízen és a levegőben” ott voltak. Imri János, a MÁV Start Zrt. Utasellátó Központ vezetője elmondta, tulajdonképpen a vasúttal egyidős tevékenység az utasok kiszolgálása.

– Igaz, a belföldi ellátás mára megszűnt, de külföldön igen népszerűek a szolgáltatásaink. Törzsutasaink is vannak főként a német vonalakon, de a magyar termékek és ízek kedvelői gyakori vendégeink – emelte ki Imri János, aki büszkén említette azt is, hogy hasonló történeti gyűjteménnyel egyik európai szolgáltató sem rendelkezik.
A kiállítás december 8-ig látogatható az Állomás utca 4. szám alatti művelődési házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!