Közélet

2015.11.24. 05:57

A polgárőr fegyvere a szeme és az esze

Megalakulásának huszadik évfordulóján tartott ünnepi közgyűlést a városháza dísztermében a Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület. A 75 önkéntesből álló civil szervezet idén eddig 5730 óra szolgálatot teljesített.

Vajda Piroska

A polgárőrök jelenléte ma már hozzátartozik a városi rendezvényekhez. Önkéntes munkájukkal két évtizede szolgálják a város közbiztonságát. A pénteki születésnapon Marczényi Csaba az egyesület elnöke tekintett vissza az elmúlt évek eseményeire. Elmondta, az eltelt 20 év alatt polgárőrségük, mint önkéntes szakmai szervezet megőrizte vezető szerepét a bűnmegelőzés területén szerepet vállaló civil szervezetek körében. Tevékenységi körükhöz tartozik a város kül- és belterületén a járőrszolgálat ellátása. Ezen túlmenően az önkormányzat rendezvényein minden évben őrző-védő és rendezői feladatokat látnak el. De nemcsak a rendezvények biztosításában, közlekedésrendészetben, ifjúságvédelmi feladatok ellátásában, egyházi rendezvények biztosításában vesznek részt, hanem ellátnak minden olyan feladatot, amelyek a város közbiztonságát szolgálják. Különösen nagy elismerést váltott ki a félegyháziak körében a Halottak napjakor tartott temetői őrző-védő akció – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Az elmúlt 20 év történéseiből kiemelte, hogy 2005-ben a kiskunfélegyházi képviselő-testület a Városalapítók Napja alkalmából Kiskunfélegyházáért kitüntető címet adományozta polgárőrségnek. A 2009-ben az egyesület elnöke a civil szervezetekben végzett munkája elismeréseként Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehetett át. 2010-ben pedig a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozata kitüntetést kapta.

Az elnöki beszámolóból az is kiderült, hogy 2006-ban elindították Az egy iskola, egy polgárőr mozgalmat, amit azóta is rendszeresen megszerveznek az iskolákban. A mozgalom célja az ifjúság nevelése, melynek keretében KRESZ oktatást és drogmegelőző előadásokat tartanak a rendőrséggel közösen.

A 2008-ban bevezették az éjszakai motoros szolgálatukat, valamint folyamatosan kísérik a város belterületén a pénzszállító postásokat és figyelő szolgálatot látnak el a posták környékén, ugyanakkor a polgárőrségünk látja el az Áldozatvédelmi Iroda működtetését is – részletezte Marczényi Csaba.

Az idei esztendő is kiemelkedő volt az egyesület életében, hiszen az önkormányzat és a polgárőrség közös pályázata elnyerte a Polgárőr Város kitüntető címet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!