Közélet

2015.10.06. 13:56

Meghalt Göncz Árpád volt köztársasági elnök

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel.

MTI/hvg.hu

Temetéséről később intézkednek.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult – idézi fel a hvg.hu.

A második világháborútkövetően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt.

1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották.

Tisztségét 2000-ig viselte.

Utolsó éveiben az egykori államfő kerülte a nagyobb nyilvánosságot - bár ritkán adott interjút is -, utolsó hivatalos szereplése 2013-ban volt, mikor részt vett egy róla szóló könyv bemutatóján. Egy közeli forrásból korábban úgy értesült a Bors, hogy Göncz Árpád idős korából fakadó betegeskedése miatt már csak egyre ritkábban hagyta el budai lakását, főleg családjával töltötte hétköznapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!