Közélet

2015.10.05. 11:01

Nemes italok versenyeztek

Szombaton ért véget a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny Kecelen, amelyre öt országból 284 nemes ital érkezett. A megméretésen kiválasztották a megye legjobb gyümölcs- és szőlőpálinkáját.

Barta Zsolt

Bács-Kiskun Megye Legjobb Gyümölcspálinkája díjat, a Dél-alföldi Régió Legjobb Barackpálinkája díját a Madarasi Pálinkaház barackpálinkája nyerte el. Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkája címet a Mátyás Irsai Szőlőpálinka kapta, mellyel a kiskőrösi Kunság- Szesz Zrt. nevezett a Kecelen megrendezett szakmai versenyre. Egy hete kezdődött meg nyolcadik alkalommal a keceli T.-G. Virágdekor középiskolában a Pálinka Ünnep, mely már a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny nevet viseli.

Téglás András címzetes igazgató lapunknak elmondta, Jakab István, az országgyűlés alelnöke vetette fel néhány éve, hogy a szakmai megméretésre a határokon túl élő magyar pálinkafőzők is nevezzenek, s az ismert közjogi méltóság a verseny elnevezője lett. A politikus pénteken látogatta meg a hat napig tartó szakmai rendezvénysorozatot, s azt javasolta, hogy a programsorozatot jövőre „ A magyar pálinka hete” elnevezéssel hirdessék meg.

Ennek minden alapja megvan, ugyanis a hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozat több volt, mint egy hétköznapi verseny. Hétfőn a bírálók szakmai felkészítése folyt Béli Géza és Krizl Edit pálinkamesterek, a verseny szakmai házigazdáinak a közreműködésével. A pálinkatréning után kedden 22 zsűritag bírálta a mintákat, egyénileg egy jól áttekinthető értékelési szempontrendszer alapján. Szerdán szakmai napot rendeztek az intézményben, ahol pálinkafőző-bemutatót, előadásokat tartottak a résztvevőknek. Csütörtökön Bor-, Pálinka-, és Párlatszépségversenyen pontozott a zsűri. Pénteken pedig az országban eddig egyedülálló módon társadalmi zsűri minősített 18 olyan mintát, amelyet a cégek külön erre a megméretésre neveztek be.

Téglás András azt mondta, hogy két szempont miatt invitálták a pálinkakedvelőket – 68 személyt – értékelni. Kíváncsiak voltak arra, hogy eltér-e a szakmai zsűri és a „civilek” véleménye a pálinkák minősítése során. Illetve minél többen vesznek részt egy-egy pontozásos versenyen, annál több szakavatott kedvelője lesz a magyar nemzeti italnak.

Szombaton a Kárpát-medencei Bor- és Pálinkalovagrendek találkozóját tartották Kecelen, mely rendezvény ünnepi megnyitójának a helyi Szentháromság Templom adott helyet. Burányi Roland plébános celebrálta a szentmisét, amelyen megáldották a pálinkákat. A lelkipásztor elmondta, hogy nem csak a jó kedv elősegítője a pálinka, de sebfertőtlenítőnek is használták a régi öregek.  Megállapította, hogy a világon a magyar pálinkánál jobb nincs, Olaszországban az olasz testvéreknek egy üveg szilvapálinkát vitt nemrég az atya, mely nagy elismerést váltott ki a meghívók körében.

„Ha Ádámnak a bibliai paradicsomban lett volna egy jó üveg pálinkája, akkor az istennek nem kellett volna asszonyt teremtenie. Az asszony harapott bele abba a bizonyos almába, amit nem kellett volna megtennie Évának. Ha abból az almából inkább pálinkát főztek volna, akkor másként alakul az emberiség története” – mondta humorosan a plébános. A templomban lovagrendi avatást is tartottak, amelyen a T.G. Pince Lovagrend tagjai közé fogadta Dobai Lászlónét, akinek az irsai pálinkája ezüst érmet kapott, illetve a programsorozat moderátorát, Kis Zoltán agrármérnököt. A programsorozat szombaton zárult eredményhirdetéssel.
 
Öt országból neveztek

A Pálinka Ünnepre 284 mintával neveztek, Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Magyarországról. Minden olyan minta bronzérmet kapott, mely megfelelő volt és iható. Ezüstöt a jobb minőségű minták kapták, aranyat, pedig a nevezettek kevesebb, mint harmada. A pálinkák között klasszikus alma, szilva, barack, meggy cseresznye körte szerepelt nagy számban. De sörpárlattal, sommal, erdei gyümölcsökkel, szarvasgombával is találkozott a zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!