Közélet

2015.10.02. 07:38

Impozáns lesz az új kecskeméti campus

Lapunk megkapta az új kecskeméti főiskolai közgazdasági kar látványterveit. Igencsak impozáns lesz az új campus, ha ebben a formában valósul meg az Izsáki úton, a kórház már lebontott tömbje helyén.

Hraskó István

Az összesen 15 milliárd forintba kerülő projekt mögött az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány áll. Kuratóriumi elnökétől, Varga Lászlótól megtudtuk: elkészült az engedélyezési terv, és a hatóság felé megindult a számítógépes feltöltése.

Mint ismert, a kórház korábbi telephelyét korábban a GYEMSZI pályázaton értékesítette, a tenderen a Magyar Nemzeti Bank bizonyult nyertesnek (az irányár 1,7 milliárd forint volt, az MNB a Szauna Hotelt is megvásárolta). Később kiderült, a kórház telkén épül majd fel a Kecskeméti Főiskola új közgazdaságtudományi kara, ahol hétszemeszteres oktatás keretében folytatnak majd közgazdasági képzést.

Varga László korábban azt nyilatkozta, október végén pedig akár le is tehetik az új campus alapkövét az Izsáki úton. A tervek szerint idén előkészítő földmunkák lesznek, az új főiskolai épületek kivitelezése pedig jövő év elején indul. Az építkezés várhatóan 15–17 hónapig fog tartani.
A kórházi tömb helyén öt új épületet terveznek felhúzni, amelyek néhány éven belül akár 1500 hallgató képzésére nyújtanak lehetőséget. Az oktatási intézmény mellett lesz itt egy könyvtár, egy adminisztrációs épület, egy – a városlakók számára is nyitott – közösségi tér és egy kollégium is. A hasznos terület 30 ezer négyzetméter lesz.

Az elképzelések között szerepel az is, hogy a volt kórházi főépülettel szemben lévő GAMF-kar főépületét és a másik oldalon az egyik új épületet az Izsáki út felett egy függőfolyosóval kötnék össze. Az alapítvány megvásárolta a várostól a Szauna Hotelt, ahol 70–80 diáknak alakítanak ki kollégiumot, itt kapnak helyet olyan kisebb apartmanok is, amelyek a vendégprofesszorok fogadására nyújtanak lehetőséget. Az új oktatási centrum a főiskola egyetemmé válását hivatott elősegíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!