Kék hírek, bulvár

2015.09.18. 11:39

A ráomló földtől fulladt meg a munkás

Idén márciusban életét vesztette egy munkás, aki a bácsalmási csatornahálózat kialakításán dolgozott.

Zs. D.

A Bajai Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a csatornázó cég vezetője ellen. Az ügyészség közlése szerint a 41 éves bajai vádlott cége 2014 tavaszán kezdte meg Bácsalmáson a szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztító telep építési munkálatait. A kivitelezést végző cég vezetőjeként a vádlott irányította a kivitelezési munkálatokat, emellett a munkaárok gépi kiásását is ő végezte. A munkavédelmi előírások betartásáért a vádlott volt felelős.

– A szennyvízcsatorna építési munkálatai során 2015. március 11-én a reggeli órákban a vádlott az általa kiásott munkagödröt nem dúcolta teljesen körbe, nem alakított ki olyan padkát a gödör körül, amely megakadályozta volna a föld visszaomlását. Az árokból a földet a vádlott a részben dúcolatlan munkaárok szélére termelte ki. A cég munkavállalója a részben dúcolatlan árokba ment, hogy a csőágyazatot kialakítsa és a műanyag csöveket lefektesse. Ekkor azonban a munkagödör fölötti törmelékes homokrétegből 3 méter hosszú és 1,75 méter magas terület beomlott és a leomló talaj az ott dolgozó sértettet maga alá temette. A munkás a ráomló földtől megfulladt. A munkálatokat irányító és részben személyesen végző cégvezető nem alakította ki a biztonságos munkavégzés feltételeit – ismertette a tragédia körülményeit Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a megyei főügyészség helyettes szóvivője. A Bajai Járási Ügyészség az elkövetőt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, amely a törvény szerint 1-5 évig terjedő fogházbüntetéssel büntetendő. A büntetlen előéletű cégvezető bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!