Közélet

2015.09.03. 14:19

Kitüntetés a kilencvenéves erdésznek

A közelmúltban 90. születésnapját ünneplő Mihályka Tibor kiváló munkájáért az Életfa Emlékplakettet vehette át dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Sebestyén Hajnalka

Az egész életét az erdő szeretete határozza meg Mihályka Tibor nyugalmazott erdésznek. A közelmúltban 90. születésnapját ünneplő szakember kiváló munkájáért az Életfa Emlékplakettet vehette át  dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Budapesten, a Vajdahunyad várában megtartott ceremónián. Az elmúlt évtizedekben már több miniszteri és állami kitüntetést is kapott – tudtuk meg a KEFAG Zrt.-től, korábbi munkáltatójától.

Mihályka Tibor 1925. augusztus 5-én Kecskeméten született. Apai nagyapja szintén erdész volt, ezért is volt meg benne az erdő és természet iránti vonzalom. Szakmai pályafutását 1946. június 1-én kezdte meg a Szikrai-Tőserdei Állami Erdőgondnokságnál. 1952-54-ig a Bács-Kiskun Megyei Erdőtelepítő Állomásnál, mint erdészeti technikus dolgozott. Az Erdőtelepítő Állomások megszüntetésével 1954-ben a Kiskunhalasi Állami Erdőgazdaságnál, majd a Kecskeméti Erdőgazdaságnál kezdett el dolgozni, és kisebb megszakítással 1985 végéig, a nyugdíjba vonulásáig fásítási-, erdőművelési-, vadászati előadó, valamint titkárság vezetői feladatokat látott el.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mihályka Tibor Fazekas Sándortól vehette át az emlékplakettet
[/caption]Mihályka Tibor valamennyi munkakörében kiemelkedő munkát végzett, feladatait szakszerűen látta el. Gazdasági munkája mellett eredményes vett részt társadalmi munkákban is. Az Erdőgazdaság központjában történt behelyezését követően megválasztották az erdőgazdasági központ szakszervezeti titkárának, valamint a kecskeméti Nimród Vadásztársaság vadászmesterének, ahol több évig irányította a vadgazdálkodási munkákat, amit nyugdíjba vonulása után is folytatott.

Két önállóan írt – hiánypótló szakmatörténeti – kiadványa is megjelent, melyek hű képet rajzolnak az Alföldfásítás múltjáról, így kortörténeti dokumentumként is szolgálnak.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!