Kék hírek, bulvár

2015.09.03. 08:55

Hajtóvadászat indult az embercsempészek ellen?

A Készenléti Rendőrség parancsnoka fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban és több megyében, köztük Bács-Kiskunban is. Az indoklás szerint a magyar-román meccs miatt. Tegnap este Halas térségében embercsempészeket kereshettek.

Zs. D./MTI

Tegnap Kiskunhalason a városból kivezető összes úton valamennyi járművet megállítottak és ellenőriztek a rendőrök – adta hírül a halasinfo.hu. Úgy tudják, a rendőrök embercsempészeket kerestek. Hasonló akció zajlott az M5-ös autópályán, Csongrád megyében is.

A Csongrád megyei razzia során a megyei főkapitányság csütörtökön délelőtt az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint reggel hét óráig egy szerb és 25 magyar állampolgárt állítottak elő, akik autójukban migránsokat szállítottak. A rendőrök 184 határsértőt fogtak el a járművekben, többségük szír állampolgárnak vallotta magát. A rendőrök az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán ellenőrző-áteresztő pontot alakítottak ki, és a sztrádán haladó minden járművet megállítottak. A gyanús gépkocsikat a szatymazi pihenőhelyre terelték, ahol azokat tüzetesen átvizsgálták. Néhány perc alatt hat embercsempészt fogtak el, ők több mint 50 határsértőt szállítottak volna az ország belseje felé. A járművek többsége magyar rendszámú volt, de akadt német és bolgár autó is. Volt olyan egyterű, melybe a csempész tizenhat határsértőt zsúfolt be. A rendőrök a bűncselekmények elkövetéséhez használt járműveket lefoglalták. Az akció hírére az ellenőrző pont előtt a sofőrök és a migránsok több autóból is kiugráltak, és a járművet az úton hagyva menekültek el a helyszínről.

A razzia az autópálya röszkei pihenőhelyén folytatódott, itt a rendőrök sorban igazoltatták a feltehetően utasokra várakozó férfiakat, és két embercsempészt is elfogtak. Egy szerb férfi határsértőkkel teli autójával akart kihajtani a parkolóból, amikor megállították. Egy magyar embercsempészt pedig az autójához visszaérkezve fogtak el a rendőrök. A járműben két, magát szír állampolgárnak valló férfi ült, poggyászuk a csomagtartóban volt. A sofőr azt állította, fogalma sincs, hogyan kerültek az utasok a kocsiba. A járművet átvizsgálva a rendőrök két kést, egy baseballütőt, több fecskendőt és kábítószergyanús anyagot találtak, amelynél a gyorsteszt amfetamint mutatott ki.

A sztráda határ felé vezető oldalán lévő pihenőhelyen a rendőrök csaknem hatvan üres autót ellenőriztek. Az embercsempészek Magyarországra érve általában az itt leállított gépkocsikat - amelyek többsége egyterű, hétszemélyes autó - használják a zöldhatáron átkísért migránsok továbbszállítására. Az átvizsgált járművek jó része nyitva volt, benne a kulccsal, és három olyan is akadt, melyet hamis külföldi rendszámmal próbáltak álcázni. A nyitott autókat a rendőrség folyamatosan elszállítja a benzinkúttól.

Közben a Készenléti Rendőrség parancsnoka fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes közigazgatási területére.

A police.hu-n közzétett indoklás szerint a főváros területén, a Groupama Stadionban szeptember 4-én 20 óra 45 perces kezdettel rendezik meg a Magyarország - Románia labdarúgó mérkőzést.

Budapest, valamint a megyék teljes közigazgatási területén szeptember 3-án 6 órától szeptember 5-én 12 óráig a rendőrség fokozott személy- és gépjármű ellenőrzést tart.

Közleményükben azt írják: a fokozott ellenőrzés célja a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése.

Az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják – olvasható a közleményben.

Információink szerint nem kizárt, hogy ez az akció is része az embercsempészek utáni „hajtóvadászatnak”.

Mint arról beszámoltunk: csütörtökön kora reggel egy embercsempész az autójában szállított három menekülttel szalagkorlátnak ütközött az M5-ös autópályán, Lajosmizse térségében. Egy ember életét vesztette, ketten megsérültek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!