Közélet

2015.08.30. 16:07

Ki fizeti meg a meleg víz árát?

Vaskos állításokat vágtak egymás fejéhez Baján az ellenkező oldalakon ülő városatyák legutóbbi ülésükön.

Kubatovics Tamás

A szócsatákban megvezetett testületről, szociális érzéketlenségről és tisztességről is szó esett a melegvíz-órával nem rendelkezőkre rótt tarifaemelések kapcsán. Több napirendi pontnál visszatértek a témához a képviselők, olykor - mint azt az ülést vezető Fercsák Róbert polgármester is megállapította - a működési szabályzattól eltérő módon kezdtek újabb menetekbe.

Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért frakció vezetője az ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a melegvíz-mérőórával nem rendelkező, átalánydíjas fogyasztóknál két-háromszorosára nőtt a fizetendő összeg a távhőrendelet májusi elfogadásával, ezzel egy hónapja szembesültek. Erről nem volt szó az új jogszabály elfogadtatáskor, álságos módon került a testület elé a javaslat, a hatályos szabályozást felül kell vizsgálni.

- A használati melegvíz-fogyasztók egyik típusa átalánydíjat fizet, a másik pedig vette a fáradtságot magának és felszereltette a fogyasztásmérőt és annyiért fizet, amennyit fogyaszt. Most a cég az átalánydíjas összeghez nyúlt hozzá, őket igyekszik beterelni a kft. a mérővel felszereltek közé. Náluk ne a boldog és a boldogtalan fürödjön meleg vízben, hanem amennyit fogyaszt, annyit fizessen. Ez így korrekt, így tisztességes - mondta dr. Vácity József (Fidesz), a pénzügyi bizottság vezetője a céget ért kritika kapcsán. Fercsák Róbert (Fidesz) pedig úgy fogalmazott: ezután az egyébként kisebbségben lévő átalánydíjasoknak nem 3 köbmétert számolnak el, hanem valamennyivel többet. Az összfogyasztást méri a kft. és kimutatható, hogy minden valószínűség szerint az átalányos fogyasztóknál megy el a víz.

Hajdú Miklós az ülés végén arra kérte a polgármestert, hogy a következő ülésen térjenek vissza a szabályok módosítására, mert az érintettek 10-17 ezer forintos havi terhet kaptak a nyakukba azzal, hogy 3 helyett 9, 7 helyett 13, 8 helyett 17, 10 helyett 21 köbméter lett az átalánynál elszámolt mennyiség a lakások méretétől függően.

- Hajdú úr hamisat mond. Az átalánydíjat fizetők többet fogyasztanak, mint ami tőlük az Energetika Kft.-nél bevételként keletkezik. Baja városának az az érdeke, hogy a cége gazdaságosan működjön. A kft. mindent megtesz ennek érdekében, aki ezt sérelmezi, az nem a tisztesség oldalán áll. Az a tisztességes bajai polgár, aki felszerelteti a mérőórát, ha az átalánydíj megemelése gondot jelent neki. Aki nem szerelteti fel azt sajnálatos módon nem feltétlenül tekintem tisztességesnek - reagált erre dr. Vácity József.

Hajdú Miklós ezt szociálisan érzéketlen megnyilvánulásnak nevezte. Hozzátette: akinek az emelt összeg gondot jelent, annak a mérőóra felszerelésének 20-25 ezer forintos díja is nagy teher.- Elindít egy hólabdát, amit nem lehet szó nélkül hagyni, és ezért kell a működési szabályzatnak nem megfelelően vitázni. Ennyi hazugságot nem lehet szó nélkül hagyni, visszautasítom a szociális érzéketlenség vádját – mondta Fercsák Róbert.

Ajánlott a mérőórák felszerelése

Lapunknak nyilatkozva Kajtár Zsolt, a Baja Energetika Kft. ügyvezetője elmondta: egy éve levélben értesítették az átalány alapján fizetőket, hogy ajánlott a mérőórák felszerelése, illetve az arra való felkészülés, a 70 érintett közül 31-en már így tettek, az 1944 meleg vizet fogyasztó ügyfélből 39-en nem álltak át a mérésre. Aki igényli azzal szerződést kötnek és részletekben fizetheti meg a mérőóra felszerelésének költségeit.


 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!