Közélet

2015.08.29. 07:52

Több száz szőlőtermelő lassította a forgalmat

Több száz járművel demonstráltak a kunsági szőlészek tegnap délelőtt négy helyszínen, mert elégedetlenek a szőlő felvásárlási árával.

Barta Zsolt

– Háromkilométeres az a sor, amely lassítja a közlekedést Kecel és a soltvadkerti körforgalom között. Rendőrautó vezet bennünket. Reggel nyolc után indultunk és úgy 11 környékén érünk vissza - válaszolta kérdésünkre Herczeg Imre keceli szőlőtermesztő. A gazdák felháborodva figyelik az eseményeket. Árkartell alakult ki a pincészetek között, mindenki alacsony áron veszi a szőlőt. Pedig a jó minőségű cserszegi fűszeres szüretje most indul.

– Hogy mit akarunk elérni? Azt, hogy a politika figyeljen már erre a szektorra. Ha igaz, hogy alig van olasz bor az országban, akkor nincs ami leverje a szőlő árát. Akkor meg miért vannak ilyen alacsony felvásárlási árak? - tette fel a kérdést a keceli gazda, amire minden szőlész várja a választ.

Akasztóról mintegy húsz erőgép vonult Kiskőrösre lassítva a forgalmat. A traktorok két óra alatt tették meg az utat oda, ugyancsak ennyi idő alatt vissza. Akasztó, Csengőd és Tabdi termelői vonultak a főútra, a három faluban több mint ezer hektáron termesztik a szőlőt a gazdák. Gubán Gyula hegybíró lapunknak elmondta, hogy Akasztón minden negyedik családot érinti a felvásárlási probléma. A termelőknek fizetendő 80 forint körüli kilónkénti ár nem fedezi a költségeket. Emiatt tiltakoztak tegnap négy helyen Kiskőrös környékén forgalom lassítással a gazdák. Hogy mennyi lehetne a méltányos ár a termésért? A termelők számítása szerint 80-90 mázsa esetén 800 ezer és 1 millió forint közötti bevétel lenne az a minimum, amikor már jövedelme is lenne a gazdáknak. A szőlő minőségét össze sem lehet hasonlítani a tavalyival, s ezt sem értékelik a pincészetek – mondta a gazda.

Budavári László a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége részéről koordinálta a gazdák megmozdulását. Őt a Kiskőrös és Soltvadkert közötti körforgalom térségében mozgó több mint hatvan jármű egyikében értük el.
– Hosszú távú érdekünk együttműködni a térségi borászokkal. A felvásárlást meghatározó cégek azt látják, hogy a szőlő csak költség, melynek az árát le kell szorítani. Szőlészetek nélkül azonban nincs alapanyag. Úgy gondolom az a tisztességes üzlet, ha mindkét fél, a divatosan fogalmazott nyer-nyer kategóriába kerül. Ha csak az egyik fél a győztes, akkor a másik tönkremegy, ez pedig beláthatatlan következményeket okoz ebben a térségben – fogalmazott Budavári László.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A képre kattintva galéria nyílik
[/caption]Soltvadkertről nem indult demonstrációs menet, mert a cserszegi fűszerest éppen most szüretelik a gazdák. Izsák és Páhi között viszont kétszer is került egy demonstráló konvoj. Filus János kaskanytúi szőlész elmondta, hogy Tabdiról, Kaskantyúról, Orgoványról, Izsákról Páhiból csatlakoztak az elégedetlen gazdák a menethez. Mivel déli 12 óráig volt lehetőségük a forgalom lassítására ezért tették meg kétszer is a falu és a város közötti szakaszt.

Sinkó Tiborné orgoványi termelő is beállt az orgoványiak közé. Mint mondta, félszáz járművel indultak tiltakozni a település gazdái. A település lakosságának nagy része mintegy 1500 hektáron termel, így létkérdése a családoknak, mennyi a szőlő ára.
– Nincsenek nagy kéréseink, csak annyi, hogy a termelés költségei megkapjuk és a családjainkat el tudjuk tartani, mondta Sinkóné. Elfogytak a tartalékaink, nem bírjuk sem magunkat, sem pedig az ültetvényeket fenntartani, ha így megy tovább – mondta az orgoványiak szervezője.

Egy döntés huszonöt évre szól

Egyre nagyobb gond, hogy a bort exportáló pincészetek a traminit, a zöldveltelinit, vagy a rajnai rizlinget keresik. A térségekben ezekből a fajtákból azonban egyre kevesebb terem. Az Európai Unió által támogatott telepítések során a gazdák a nagyobb hozamú, kisebb művelési költséggel járó bianca és aletta mellett döntöttek. Tették ezt azért, mert a pincészetek korábban főként a cukorfok és a mennyisség alapján fizettek. Az nem volt szempont, hogy az adott szőlő – cserszegi fűszeres, ezerjó, tramini, rajnai rizling – minőségi fajta-e. Mivel egy ültetvény 20-25 évig terem, egy-egy rossz döntés egy emberöltőig is kihat, feltéve, hogy a gazda ki nem vágja mérgében a szőlőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!