Közélet

2015.08.26. 06:56

Sárga rózsák a volt iskolaigazgatóért

Májusban „Je suis Lukács Lajos” feliratú táblákkal tüntettek a kecskeméti Bányai gimnázium igazgatója mellett, jövő hétfőn pedig valószínűleg sok sárga rózsa lesz látható az iskola bejáratánál.

H. I.

A Megvédjük a Bányait Facebook-csoport augusztus 31., hétfő este 18 órára találkozót hirdetett meg az iskolánál, hogy megköszönjék Lukács Lajos évtizedes pedagógiai munkáját. Májusban a vilámcsődület végén az igazgató mellett tüntetők a az Illés együttes Miért hagytuk, hogy így legyen? dalát énekelték el. Most erre emlékeztetve azt kérik, hogy vigyenek egy szál sárga rózsát Lukács Lajosnak, és helyezzék el a főbejáratnál (a jelzett időpontban lesz az évnyitó).
„Beszéljen a sok virág helyettünk. Jelige: Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsájtunk?” - írják a csoport Facebook-oldalán.

Mint ismert: tavasszal a Bányai igazgatói pozíciójára egyedül az iskolát 1993 óta vezető igazgató, dr. Lukács Lajos nyújtott be pályázatot, ebben a változó közneveléshez alkalmazkodó intézmény múltjára építő konkrét fejlesztési célokat fogalmazott meg. A fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) kérte a kecskeméti közgyűléstől, hogy véleményezze a pályázatot.

Az áprilisban tárgyalt, Mák Kornél által jegyzett előterjesztésben az szerepelt, hogy javasolja a közgyűlésnek az eddigi vezető további öt évre történő megbízásának támogatását, és a határozat-tervezetben is ez az egy döntési verzió szerepelt. A javaslat a szavazás során egy nem voks mellett csak hat igent kapott, a városvezető Fidesz-KDNP frakció tizenkét képviselője tartózkodott. Azaz a Lukács Lajost támogató határozat nem kapott többséget, nem fogadta el a közgyűlés. – A véleménynyilvánításnak az is egy módja, hogy nem nyilvánítunk véleményt, ha nem állnak megfelelő információk a rendelkezésünkre – magyarázta később frakciója tartózkodását dr. Sztachó-Pekáry István, a Fidesz-KDNP képviselője.

A döntés nagy felháborodást keltett a városban, a Megvédjük a Bányait Facebook-csoport villámcsődületet szervezett az iskolánál. A flashmobon elhangzott: a tiltakozók szerint félő, hogy Lukács kényszerű távozásával veszélybe kerülnének a bányais értékek, és a tantestület, illetve azért is döntöttek a demonstráció mellett, mert nem akarják végignézni, hogy az iskola „politikai csatározások áldozatául essen”.

A kecskeméti közgyűlés véleményezése után a végső döntést a KLIK hozta meg a pályázatról. Úgy tudjuk, nem indokolták, hogy dr. Lukács Lajos pályázata miért nem kapott támogatást. A rövid levélben mindössze megköszönték vezetői munkáját, hozzátéve, hogy pedagógusi tevékenységére továbbra is számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!