Közélet

2015.08.26. 07:38

A legrégebbi testvérváros vezetője kapta a Majsáért-díjat

Majsáért-díjat adományozott a Majsa Alapítvány Mezei Jánosnak. Gyergyószentmiklós hivatalából felfüggesztett polgármestere az ellene érvényben lévő tiltások miatt nem lehetett ott az ünnepségen, a díjat távollétében Czink Attila önkormányzati képviselő vette át.

Tapodi Kálmán

Kiskunmajsa legrégebbi testvértelepülése Gyergyószentmiklós, hiszen a kapcsolatfelvétel már 1941-ben megtörtént. Az 1989-es romániai események idején sem volt véletlen, hogy a majsai segélyszállítmányokat is a 18 ezres, erdélyi városba indították útba. A huszonhárom évvel ezelőtt életre hívott Majsa Alapítvány 2006-ban alapította a Majsáért-díjat, amit mindig olyan személynek adományoznak, aki sokat tett Kiskunmajsa fejlődéséért, a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztéséért és erősödéséért.
Az alapítvány kuratóriumának egyhangú döntésével ítélték oda a jubileumi díjat Mezei Jánosnak. A gyergyóiak néhány éve egy székelykaput állítottak a majsai fölső-temetőnél „Gyergyószentmiklós és Kiskunmajsa halhatatlan barátsága emlékére”.

A díjat, az állami ünnepen tartott, hagyományos kenyérszentelő ünnepség keretében adták át, Mezei János távolléte miatt Czink Attilának. Az eső miatt rendhagyó helyszínen, a katolikus templomban megtartott ünnepségen a gyergyói városatya olvasta fel Mezei János köszönő sorait, aki az őt most ellehetetlenítő helyzetre.

„Ezer évig nyögtük a viszálykodások szülte véráldozatok átkát és nyögjük ma is, amikor véreink fogalmaznak meg ellenünk hamis vádakat és éppen abban akadályoznak meg, hogy azokat szolgáljuk, akikhez sors szerint tartozunk” – fogalmazott a gyergyói városvezető, aki úgy vélekedett: „Magyarnak lenni soha sem volt könnyű, de Szent István korában talán egyszerűbb volt a képlet, mert nyilvános volt a hovatartozás. Ma, nem az!”

Címkék#Kiskunmajsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!