Közélet

2015.08.26. 07:22

Kevesebb só, több zöldség

Szeptembertől, többszöri halasztás után elindul a közétkeztetésben a menzareform. A kecskeméti szolgáltatók már hosszú ideje készülnek a változtatásra, így vannak tapasztalataik is.

Hraskó István

A minisztériumi rendelet szigorúan előírja, milyen összetételű ételek kerülhetnek a legfiatalabb generáció tányérjaira. A szolgáltatóknak ezentúl kevesebb sóval és cukorral kell főzniük, figyelniük kell arra, hogy a gyerekek minél gyakrabban kapjanak friss gyümölcsöt, zöldséget, és hogy a kalciumbevitel érdekében fogyasszanak elegendő tejet, tejtermékeket. Nem használhatnak magas zsírtartalmú húst, és tilos lesz a szénsavas vagy cukrozott üdítő is. A cél üdvös: javítani a rossz táplálkozási szokásokon, hiszen azok már ifjúkorban megalapozhatják a későbbi magas vérnyomást, a szív-és érrendszeri betegségeket, az elhízást.

A kecskeméti Bakos és Társai Bt.-nek két főzőkonyhája van, egy a Mátyás iskolában, egy pedig a Bolyai gimnáziumban. Innen további nyolc iskolába szállítják az ételt a tálalókonyhákra, és ők biztosítják az étkezést egy önkormányzati fenntartású óvodában is.

- 2011-ben jött ki az ajánlás a közétkeztetés megreformálásáról, azóta ízlegetjük az előírt változtatásokat, két éve pedig komolyan foglalkozunk az újfajta étrend bevezetésével. Igyekszünk tartani a rendelet követelményeit, de ezt a gyakorlatban nem is olyan könnyű kivitelezni - mondta el Török Andrea, a bt. dietetikusa. Mint tőle megtudtuk, főleg a sóhasználat fogós kérdés, ugyanis az óvodás korosztálynál a jogszabály által megengedett sómennyiség olyan alacsony, hogy több ételnél már az alapanyagok ennél többet tartalmaznak.

- Nekünk arra is figyelni kell, hogy a főzést ennyi adagnál hogyan lehet konyhatechnológiailag megoldani, és nyilván szempont az is, hogy a szolgáltató gazdaságosan tudjon működni. Az biztos, hogy a diákok ízlésvilága egyelőre jócskán eltér a rendeletben elképzelttől - tette hozzá Bakos Tamás ügyvezető.

Túl sok új ételt a bt. emiatt nem is tervez bevezetni. Az elmúlt félévben a konyháikon felmérték, melyek a gyerekek által leginkább kedvelt fogások, és azoknak az elkészítési módján változtatnak az új előírások szellemében.

- Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek nem tudnak megbarátkozni a spenótfőzelékkel, a gombával, ezeket rendre visszaküldik. Ezeket a nem kedvelt ételeket így nem vagy csak nagyon ritkán tesszük majd az étlapra. Hiszen fontos, hogy a gyerekek jó minőségű és egészséges ételeket kapjanak, de az is, hogy ne éhesen menjenek haza - magyarázza Török Andrea. A dietetikus szerint célszerű lett volna a menzareformot egy étkezésről szóló tájékoztató kampánnyal is egybekötni az intézményekben, mert a gyerekek gyakran azért idegenkednek a brokkolitól vagy a hajdinától, mert nem ismerik, otthon a család talán nem is használja. Bakos Tamás érdekességként azt is megemlítette, hogy sok diák azért nem fogyasztja el a csirkecombot, mert kézzel nem akarja megfogni, a késsel, villával viszont ügyetlenül bánnak.

A cégvezető kijelentette, felkészültek a reformra, és bár nem tudják, az ellenőrzések milyen kritériumok szerint zajlanak majd, nincs félnivalójuk a kontrolloktól. És hogy nyissanak a diákok felé, új honlapjukra az ételek fotóit is felteszik majd.

Kérik a szülőket, ne csomagoljanak plusz ételt

A Precíz Kft. nyolc kecskeméti iskolában biztosítja a közétkeztetést, naponta 3500 diáknak. Ők készítik a különböző ételallergiával küzdő körülbelül 200 gyermek számára a tej-, tojás- és gluténmentes ételeket is az egész megyeszékhelyen. A kft. az idei évben ugyancsak fokozatosan áttért az új előírások szerinti főzésre, hiszen mint azt Beregszászi Zoltánné ügyvezető igazgató kijelentette, egyik napról a másikra nem lehet egy ekkora változtatást bevezetni. Szakács munkatársaiknak etémában képzést is tartottak, és az étlapjukat szintén dietetikus szakember állítja össze.

- Tapasztalatom szerint nagyobb fennakadást nem okoz a reform. A pedagógusoknak természetesen nagyon kell figyelnie az étkezésnél, de mi is tartottunk kóstolót, bemutatót a nyári szünet előtt, elbeszélgettünk a szülőkkel. Arra is felhívtuk a figyelmüket, hogy szeptembertől ne adjanak plusz ételt a gyermekeknek, hiszen jól el lesznek látva - nyilatkozta a Precíz Kft. vezetője.

Beregszászi Zoltánné elmondta: mindig is odafigyeltek arra, hogy gyakran kerüljön zöldség a tányérra, és lehetőség szerint nem mirelittel, hanem friss terméssel főzik az ételeket. Így persze a pucolás, mosás miatt több a munka, de a cégvezető szerint a minőség érdekében érdemes ezt felvállalni. A zöldség-gyümölcs alapanyag egy részét helyi kistermelőktől szerzik be.

- A diákok nyitottak az új ízek iránt, szép lassan meg lehet velük kedveltetni az eddigiektől eltérő alapanyagokat is. A cukkinit például egyre gyakrabban használjuk, salátának vagy rakott ételnek, padlizsánból pedig krémet készítünk házilag. A magyaros ételeknél sem biztos, hogy csak a só és a törött paprika jöhet szóba, a keménylebbencs is lehet zöldségesebb - tette hozzá Beregszászi Zoltánné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!