Közélet

2015.08.26. 08:43

Burkolják a panelt, a lakók egy része tiltakozik

Hőszigetelést, fűtéskorszerűsítést végez egy Szimferopol téri szövetkezeti lakóház Kecskeméten. A lakók egy része tiltakozik, mivel a fejlesztés pluszkiadással jár, és drágult a közös költség.

Popovics Zsuzsanna

Szimferopol tér, szigetelés.

Fotó: BUS CSABA

A Szimferopol tér 3-4. szám alatti szövetkezeti lakóház saját költségen vágott bele két komoly fejlesztésbe: a homlokzat hőszigeteléséhez és a fűtés korszerűsítéséhez. A beruházásról, annak kiadásairól, egyben várható hozadékáról idén áprilisban tartottak lakásszövetkezeti részközgyűlést. A két lépcsőházas lakóház 30 lakástulajdonosából 21 volt jelen, és 18-an szavaztak igennel a beruházásról, illetve az arra vonatkozó hitelfelvételről. A banki kölcsönt a Széchenyivárosi Lakásfenntartó Szövetkezet vette fel, a törlesztés a mindenkori lakástulajdonosokat terheli. Ez a pluszkiadás épült be a havonta fizetendő közös költségbe.

Lapunkat 11 lakó kereste meg levélben, akik nem tudják vállalni a fejlesztés kapcsán 80 százalékkal megdrágult közös költség fizetését. Ennek összege korábban 50 forint volt négyzetméterenként, most pedig 145 forint. Egy 63m2-es lakás esetén ez havi 6 ezer forint pluszkiadást jelent. Az érintettek vitatják a részközgyűlésen hozott határozat jogszerűségét, mondván, hogy egy ilyen fejlesztés vállalásához a tulajdonosok egyhangú határozata szükséges. Többen nem is hajlandók a tavalyinál magasabb közös költséget fizetni.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Marczi Albertet, a Széchenyivárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnökét. Mint lapunknak elmondta, a panaszosok a társasházakról szóló törvényre hivatkozva vitatják a részközgyűlési határozat jogszerűségét. Csakhogy a lakásszövetkezetekre a lakásszövetkezetekről szóló törvény vonatkozik. 

– A fejlesztésről három ízben tájékoztattuk a lakókat, a szigetelés és fűtéskorszerűsítés megvalósításáról 2/3-os többséggel döntöttek a gyűlésen jelen lévő lakástulajdonosok. Ez teljes mértékben megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak – tájékoztatott az elnök. – Itt arról van szó, hogy néhány lakástulajdonos – jellemzően idős, egyedülálló emberek – nem akartak belevágni a fejlesztésbe, és az ahhoz forrást biztosító 15 éves futamidejű hitelbe. Ezzel szemben a lakók többsége örült annak, hogy a fűtéskorszerűsítés révén csökkenhet a fűtésszámlája. Utóbbiak azzal érveltek, hogy bár drágul a közös költség, a távfűtés díja éves szinten 35-40 százalékkal csökken, ami hosszú távon mindenképpen behozza a kiadásokat.

A fejlesztéssel egyet nem értő lakók a bíróságon megtámadhatták volna a részközgyűlési határozatot (a meghozataltól számított 60 napon belül). Ezt nem tették meg, a határidő elmulasztása pedig jogvesztéssel jár. Marczi Albert még ezt megelőzően elmondta az érintetteknek, hogy perelhetnek, de a vélhetően bíróság is a lakók többségének akaratát veszi majd figyelembe.

A nem fizetőktől behajtják a tartozást

Mi lesz azokkal, akik bojkottálják a közös költség emelt részének kifizetését? – kérdeztük még. Az elnök közölte: minden lakóház esetén a tulajdonosok évente döntenek arról, hogy mekkora összegből működtethető a lakóépület az adott időszakban. Aki nem fizeti a közös költséget, annak kiadásait a többi lakó befizetéseiből lesz kénytelen fedezni a lakásszövetkezet. Éppen ezért minden törvényi módon igyekeznek majd behajtani a kintlévőségeket, úgymint fizetési felszólítás, jövedelemletiltás, végső esetben lakás árvereztetés.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!