Közélet

2015.08.25. 07:35

Miért drágább, ami olcsóbb?

Többe került a kéményellenőrzés, mint tavaly. A kapott számlán mégis szerepel a rezsicsökkentés által „megtakarított” összeg. Ez hogy lehetséges? – kérdezte olvasónk.

Popovics Zsuzsanna

Újra ölhet a csendes gyilkosnak nevezett szén-monoxid: szakemberek szerint a fűtési szezon kezdetén közérdek, hogy valamennyi fűtőberendezést időben ellenőrizze a lakosság. Somogyban az utóbbi időben is több súlyos baleset rázta meg a közvéleményt, ám ellenőrzéssel megelőzhető a tragédia. A kéményseprőknél sincs megállás, gond, hogy a somogyi kémények nagyjából felénél tártak fel kisebb-nagyobb hibát.

Fotó: Lang Róbert

A megyeszékhelyről nehezményezte Kertész József, hogy a tavalyi díjhoz képest idén kétszer többet kellett fizetnie az éves rendszeres kéményellenőrzésért. Mint elmondta, nem azzal van gondja, hogy a szolgáltató árat emelt – hiszen minden drágul –, hanem azzal, hogy az ügyfeleket nem tájékoztatták a díjemelésről. Emellett a kapott számlán az is szerepel, hogy a rezsicsökkentés nyomán mekkora összeget „takarított meg”.

Megkeresésünkre a Filantrop Kft. tájékoztatásul közölte: a közszolgáltatást a vonatkozó jogszabályok szerint meghatározott díjak alapján végzik. Idéntől a jogalkotók tovább szigorították a kéményellenőrzést, amelynek egyértelmű célja a biztonságosabb kémény- és ahhoz tartozó berendezéshasználat. Fő veszélyforrás a szén-monoxid, ezért e veszély feltérképezésére négy új feladatot írtak elő (égéstermék CO paraméterének ellenőrzése gáztüzelés esetén; égéshez szükséges levegő-utánpótlás ellenőrzése; füstcsövek ellenőrzése, tisztítása; gáztüzelő berendezések esetén a megfelelő rendeletben előírt műszaki-biztonsági felülvizsgálat meglétének ellenőrzése). E négy plusz feladat díját a 2014-es kéményellenőrzési díjjal együtt számolják fel. Az alapellenőrzés díja viszont nem változott 2014-hez képest, sőt, a rezsicsökkentés elveit betartva azok a 2012-ben alkalmazott árak alatt vannak.

Egy kémény ellenőrzésének díja sok összetevőtől (típus, elhelyezkedés, összekötő elem hossza, hány légtérben hány darab fűtőberendezés került elhelyezésre, egy kéményre hány bekötés került) függ, és munkaráfordításban kerül meghatározásra – mutatott rá válaszában Dongó József ügyvezető igazgató. A vonatkozó kormányrendelet szerint 1 munkaráfordítás díja nettó 2000 forint. Ezzel a szorzószámmal kell szorozni az adott ingatlanon összeadódó munkaráfordítás egységeket. A fűtőberendezések és füst-gáz elvezetők egyedi elhelyezkedése, kialakítása miatt az ellenőrzés díjazása is egyedi.

Gyakori példa alapján a következő díjakkal lehet számolni egy darab hagyományos vegyes tüzelésű kémény (Egyedi Nyitott Huzat Szilárd (ENHS)) esetén: éves ellenőrzés, szükség szerinti tisztítása (0,37 munkaráfordítás - MF) = 740 Ft; négyévenkénti műszaki felülvizsgálat egy évre jutó díjrésze (0,2 MF) = 400 Ft; összekötő elem ellenőrzése, szükség szerinti tisztítása (0,17 MF) = 340 Ft; az égéshez szükséges levegőutánpótlás ellenőrzése rendeltetési egységenként (0,1 MF) = 200 Ft.

Ez alapján összesen egy darab hagyományos vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt kémény ellenőrzési díja bruttó: 2134 forint. Hasonló séma alapján egy nyílt égésterű gáztüzelésű kazánnal felszerelt kémény ellenőrzési díja: bruttó 2197 forint. Egy nyílt égésterű gáztüzelésű kazánnal felszerelt kémény ellenőrzési díja: bruttó 2045 forint. A komplex díjtáblázat megtalálható a szolgáltató honlapján: www.filantrop.org

Többe kerül a bírság, mint a munkadíj

A Filantrop Bács-Kiskunban 83 településen lát el kötelező kéményseprő-ipari tevékenységet. A kéményseprők meghatározott ütemterv szerint végzik feladatukat. Aki többszöri felszólítás ellenére sem teszi lehetővé a közszolgáltatás elvégeztetését, arra 5 ezertől 30 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki az illetékes hatóság. A rendszeres kéményellenőrzés fontos, hiszen eldugult kémény esetén, új nyílászárók beépítésekor – páraelszívó alkalmazása esetén – a szén-monoxid észrevétlenül áramolhat vissza, ami életveszélyes. Sok esetben madárfészek okoz visszaáramlást, lakástüzet, ami szintén veszélyes. Ezen problémák mind kiszűrhetők a rendszeres kéményellenőrzések során.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!